Belföldi hírek

2008. április 19., szombat, Belföld
Pártfúzió

Călin Popescu Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és Emil Constantinescu, a Népi Akció (NA) elnöke tegnap aláírta a két párt fúzióját szentesítő dokumentumot. Călin Popescu Tăriceanu szerint az egyesüléssel a román társadalomban a polgári-liberális értékeket kívánják erősíteni, s a jobboldali kormányzás eredményeit továbbvinni. Ugyanakkor a fúzió felelet a szociáldemokraták és a konzervatívok együttműködési megállapodására. Ezzel választóvonalat húzunk a bal- és a jobboldal között — tette hozzá az NLP elnöke.

Emil Constantinescu úgy véli, hogy ezután az NLP-nek az lesz a szerepe, hogy eltávolítsa a színtérről ,,a hamis jobbközép pártokat". Ugyanakkor a volt államfő bejelentette visszavonulását a politikai életből, ezentúl a civil szféra megerősödésén munkálkodik. Az NLP egyik alelnökévé Smaranda Enachét választották. * Emil Boc DLP-elnök úgy véli, a két párt fúziójával a vesztesek szövetkeztek. ,,A múlt fúziója ez a jövő ellen, amelynek azonban nincs hatása a politikai porondon" — nyilatkozta Emil Boc. * Markó Béla nem lát semmi természetellenest a két párt egyesülésében, mivel a két alakulatnak ugyanaz a politikai gyökere. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem hisz a Demokratikus Konvenció újjáélesztésében, amelyet az új alakulat megjelenése idézett fel.

Minisztert vizsgálnának

A Korrupcióellenes Ügyészség kérte a szenátust, adja jóváhagyását, hogy Paul Păcuraru munkaügyi miniszter ellen bűnvádi eljárást indítson. Şerban Nicolae (SZDP), a szenátus jogi bizottságának alelnöke szerint a bizottság fontolgatja Paul Păcuraru miniszter kihallgatását is, mielőtt a plénum elé terjesztené a Korrupcióellenes Ügyészség kérése kapcsán készítendő jelentést. Hozzátette, a szenátus állandó bizottsága a jövő keddi ülésen tárgyalja a kérést, a jogi bizottság pedig leghamarabb szerdán vagy csütörtökön ül össze. © Puiu Haşotti, a liberális párt alelnöke szerint az ügyészség döntése pozitívan érinti Paul Păcurarut, mivel a liberális munkaügyi miniszter így bebizonyíthatja ártatlanságát és azt, hogy a testület ,,a politikai üldözés eszköze".

Letartóztatták a rettegett hackert

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a román hackert, aki több mint kétmillió dolláros kárt okozott az eBay aukciós portálra bejegyzettek számláinak törvénytelen használatával. A Vladutz álnevet használó bukaresti személyre először az amerikai titkosszolgálat figyelt fel. A hírszerzők arról értesítették 2005 áprilisában a hazai hatóságokat, hogy a világhálón egy olyan programot árulnak, amely az eBay portál honlapjának szakasztott mását generálja. Ennek segítségével a hacker álhonlapokat létesített, és az úgynevezett adathalászat módszerével több felhasználó jelszavának és bankkártyaszámának birtokába jutott. A hírek szerint a letartóztatás pillanatában Vladutz megpróbálta eltüntetni a nyomokat, és kidobott panellakása ablakából néhány hordozható számítógépet.

Ismét a Dacia vezet az eladási listán

Az év első negyedében 17,2 százalékkal nőtt az autók eladása 2007 hasonló időszakához viszonyítva. A román autógyártók és -importálók egyesületének adatai szerint az idén értékesített járművek száma meghaladja a 82 200-at. A legjobban ,,fogyó" autómárkák között ismét a Dacia vezet 21 400 eladott gépkocsival, 26,1 százalékos piaci részesedéssel. Második helyen a Skoda áll több mint 6000 eladott autóval és 7,5 százalékos piaci részesedéssel. A Volkswagen a hazai autópiac hét százalékát, a Ford és a Renault pedig 6,8 százalékát birtokolja az első negyedév adatai szerint.

Munkahelyeket kínálnak

Országos szinten közel 26 000 munkahely áll rendelkezésre az április 17—24. között sorra kerülő munkaerőbörzén. A legtöbb állás Konstanca, Hunyad és Kolozs megyében, illetve Bukarestben van — jelentette be az országos munkaerő-hivatal. Az ellenkező oldalon Kovászna megye áll, ahol csupán 103 munkahelyet hirdetnek meg. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők országos szinten 1345 munkahely között válogathatnak. Az érdeklődőknek a megyei munkaerő-hivatalhoz kell fordulniuk, vagy az ajánlatokat megtekinthetik a hivatal honlapján.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-19: Belföld - x:

Hírsaláta

AKKREDITÁLTÁK A HARMADIK SZAKOT IS. A Sapientia EMTE Csíkszeredában működő szociológiai karával háromra emelkedett az egyetem államilag akkreditált részlegeinek száma. Ezzel megnyílt az út az egész egyetem állami elismerése előtt, ami nem csupán államvizsga-szervezést, hanem román állami finanszírozást is lehetővé tesz. A Sapientiát a magyar állam hozta létre és finanszírozza. (ÚMSZ)
2008-04-19: Közélet - Albert Levente:

A víz ereje

Azok a vizek, melyek szétválasztottak, talán egyesülhetnek — így kezdte Várallyay Réka művészettörténész tegnap esti megnyitóbeszédét a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár Víz című kiállításán.