Farsangnyitóra készülnek

2016. január 19., kedd, Faluvilág

Szinte észrevétlenül beköszöntött az idei farsang is. A nap járása fittyet hányt a nagyvilág történéseire, jelesekre, hasztalanokra egyaránt, mérgében még havat is alig akart hozni, pedig mennyi­re kell a hótakaró a búzaföldekre, tartaléknedvesség az ősztől alvó talajnak. A farsang, a vigalmak ideje, ha akarjuk, ha nem, beköszönt. A sepsikőröspatakiak emlékezéssel, már régebb felújított farsangi szokással nyitnak.

  • Kivonulás – előtérben Váncsa György. Szigyártó András felvétele
    Kivonulás – előtérben Váncsa György. Szigyártó András felvétele

„Farsang idején vagyunk – írja levelében Szigyártó András esemény- és falukrónikás, a köz­ségközpont tűzoltócsapatának tagja. – Önkéntes tűzoltókként készülünk a hagyományos utcai kivonulásra, tanakodunk, mikor is lenne alkalmas erre az idő, hiszen akkor igazi a farsang, ha hó takarja a tájat. Latolgatjuk, lehet-e évfordulóra emlékezni farsangi hangulatban, hiszen éppen egy éve annak, hogy január 21-én elhunyt kedves öreg parancsnokunk, Váncsa György, Tati, vagyis Gyuri bácsi. Hiányoznak biztató szavai, szigorú, de vigyázatos parancsai, gondoskodása, hogy minden háznál legyen egy-egy szószóló. Idén is kivonulunk, ugyanis ő kezdeményezte a farsangolást 1978-ban, és azóta faluhagyománnyá vált. Gyuri bácsi neve bekerült Sepsikőröspatak község aranykönyvébe és a háromszéki önkéntes tűzoltómozgalom történetébe. Ezért nem találjuk kirívónak, ha megismételjük a tavalyi tiszteletadást, körülálljuk maszkákkal a sírját és kegyelettel hajtunk fejet parancsnokunk emléke előtt. 2015-től az önkéntes tűzoltóversenyek sportszerűség-díját az ő neve fémjelzi. Még farsangi kivonulásunk alkalmával is emlékezünk szavaira: Mindent szeretetből tegyetek, legyen ez a tanulság számotokra!”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2016-01-19: Magazin - :

Magyar filmek román közönségnek

Magyar filmtörténeti vetítéssorozatot indított a magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából Bukarestben a Balassi Intézet helyi központja, amelynek célja megismertetni a román közönséggel a magyar filmtörténet néhány kiemelkedő alkotását.
2016-01-19: Faluvilág - Iochom István:

Mentenék a Tarnóczy–Mikes-várkastélyt

A kézdiszentléleki önkormányzat idei tervei között szerepel a Tarnóczy–Mikes-várkastély falainak feltárása, restaurálása és konzerválása, ugyanakkor egykori fényképek alapján egy bizonyos magasságig vissza szeretnék építeni a régi falakat – tudtuk meg Balogh Tibor polgármestertől, aki azt is elmondta, tudomása szerint a romoknál mindeddig nem történt szakszerű ásatás, feltárás.