Mentenék a Tarnóczy–Mikes-várkastélyt

2016. január 19., kedd, Faluvilág

A kézdiszentléleki önkormányzat idei tervei között szerepel a Tarnóczy–Mikes-várkastély falainak feltárása, restaurálása és konzerválása, ugyanakkor egykori fényképek alapján egy bizonyos magasságig vissza szeretnék építeni a régi falakat – tudtuk meg Balogh Tibor polgármestertől, aki azt is elmondta, tudomása szerint a romoknál mindeddig nem történt szakszerű ásatás, feltárás.

A kézdiszentléleki Perkő lábánál, a községközpont északnyugati részén találhatóak a Tarnóczy–Mikes-várkastély romjai, a hajdani reneszánsz kastély maradványai. Első írásos említése 1465-ből való, a középkorban a kastélynak több gazdája is volt. Mikes Benedek építtette az 1400-as évek elején, 1634-ben zabolai Mikes János a kastélyba zárta az elrabolt Tarnóczy Sárát. A kastély utolsó tulajdonosai az Aporok voltak. A várkastély volt Kemény Zsigmond Özvegy és leánya című regényének egyik színhelye. A 19. század elején még lakható volt, Orbán Balázs ottjártakor csaknem kétemeletnyi magasságban álltak reneszánsz kőfaragványos falai. A romokon kívül az egykori várkastély egyik bejárati kapuja és a vár kőkerítésének egy része látható még mindig.
Az önkormányzat tervei szerint a restaurálás során a megmaradt bejárati kaput is felújítanák. Mindezt pályázati pénzből valósítanák meg, de előbb a várrom és környéke tulajdonjogát kell tisztázni – hangsúlyozta az elöljáró –, mivel a Tarnóczy–Mikes-várkastélyhoz tartozó kőkertes teleknek jelenleg három magánszemély a tulajdonosa. A rom közelében található a Tóth-malom, amelyet minimális befektetéssel újra lehetne indítani, és ipartörténeti kuriózumként turisztikai vonzerővé tenni. 1962 után villanyárammal működött, de egykor vízimalom volt, a malomárok nyomai még jól láthatóak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2016-01-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Farsangnyitóra készülnek

Szinte észrevétlenül beköszöntött az idei farsang is. A nap járása fittyet hányt a nagyvilág történéseire, jelesekre, hasztalanokra egyaránt, mérgében még havat is alig akart hozni, pedig mennyi­re kell a hótakaró a búzaföldekre, tartaléknedvesség az ősztől alvó talajnak. A farsang, a vigalmak ideje, ha akarjuk, ha nem, beköszönt. A sepsikőröspatakiak emlékezéssel, már régebb felújított farsangi szokással nyitnak.
2016-01-19: Faluvilág - :

Könyv az egyházról

Pontosítok: az egyik, nem csupán háromszéki, de akár erdélyi jelentőséggel bíró egyházközség története elevenedik meg dr. Kinda Eleonóra frissen megjelent könyvében. Illyefalva ugyanis nemcsak egyháztörténeti szempontból érdekes településünk, de zaklatott múltja, Székelyföld életében játszott fontos szerepe is mindig nagy érdeklődést váltott ki a történészek körében, és nem csak.