Mikós diákok tudósklubja

2016. január 21., csütörtök, Közélet

Távirányítású terepjáró, távolság-, hang-, fény-, érintés- és színérzékelővel ellátott járgányok, Rubik-kockát kirakó robot, gyorsulásmérő szerkezet, radargép, házi meteorológiai állomás – csak néhány darab a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tudósklubjának műhelyéből, amelyeket a diákok kedd este mutattak be a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
 

  • Indulásra kész Bálint Hunor és Farkas Kárla robotkamionja. Albert Levente felvétele
    Indulásra kész Bálint Hunor és Farkas Kárla robotkamionja. Albert Levente felvétele

A Háromszéki TÉT (Tudás – Élmény – Tapasztalat)-esték rendez­vénysorozat részeként tartott tu­dósdélután diákelőadói percek alatt tudományos játéktérré varázsolták a Lego-robotok által körülhatárolt teret, amelyben olyan otthonosan mozogtak, mint háziasszony a konyhájában. Ismertették az ikonos programozás, tételesen a Lego-programsorozat felhasználásának legújabb lehetőségeit, az általuk kifejlesztett gépezetek tulajdonságait, a mérések során rögzített adatok feldolgozását, a hőmérséklet, légnyomás, UV-index, páratartalom mérésére alkalmas, korábban elkészített meteorológiai állomás porérzékelővel történő továbbfejlesztését.
A hetedikes Vörös Ábel, valamint a középiskolás Bakó Bence, Bölöni Csaba, Farkas Kárla, Harkó Csanád, Medgyesi Attila, Veres-Vitályos Álmos és Veres-Vitályos Áron, illetve a tudósklub jelen nem lévő tagjainak iskolán kívüli köri tevékenységéről Pető Mária csoportvezető elmondta, a látszólag egyszerű szerkezetek össze­rakása, működtetése, a felmerülő hibák kiküszöbölése hatalmas munkát, türelmet, odafigyelést igényel. Hangsúlyozta, az ehhez szükséges alapismereteket a diákok megkapják a tanórákon, a tudósklubban erre alapozzák tevékenységüket, ezt egészítik ki, és ötleteik alapján, kreativitásuk segítségével alkotják meg a robotokat, mérőegységeket.
A mikós diákok bemutatója után a tehetséggondozásban kitűnő eredményeket felmutató, a tudományos munkái révén is elismert pedagógus tartott rendhagyó fizikaórát Fizika a mozivásznon címmel, amelyben a tudományos-fantasztikus filmekben használt lézerkardról, a hologramról, a nukleáris üzemanyagról, a csillaghajókról, azok szuperszonikus sebességéről osztott meg néhány érdekességet a népes közönséggel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2016-01-21: Közélet - :

Több a munkanélküli

Decemberben újból megugrott a háromszéki állástalanok száma: meghaladja az ötezret, a munkanélküliségi ráta 5,69 százalékos. Munkanélküli-segélyben ezek egyötöde részesül, a többiek csak szociális juttatást kapnak (ők általában hosszabb ideje állástalanok).
2016-01-21: Közélet - Nagy D. István:

Tucatnyi hajléktalan a fagyos éjszakában

Bőven akadt dolguk a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállót működtető Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak a fagyos időjárás miatt. A Sing-Sing tömbházban működő szálló hatvan fekhelyét eddig legtöbb negyvenöten vették igénybe, a szolgálat munkatársai három kiskorút is bevittek tegnap hajnalban, s az utcán maradókat most is felkeresik.