Belföldi hírek

2008. április 22., kedd, Belföld
Harc a főpolgármesteri székért

Emil Boc DLP-elnök szerint három fontos érv szól amellett, hogy pártja jelöltje, Vasile Blaga volt belügyminiszter legyen Bukarest főpolgármestere: konkrét ajánlata a Traian Băsescu és Adriean Videanu által elkezdett projektek folytatása, szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik, s egy erős párt támogatja.

* Ludovic Orban a liberálisok főpolgármester-jelöltje. ,,Meg akarjuk szabadítani Bukarestet a járdaszegélyektől, a kóbor kutyáktól, a szennyezéstől és a forgalmi dugóktól. Biztosí­tani akarjuk Bukarestnek a fejlődést annak érdekében, hogy európai fővárossává válhasson" — jelentette ki a szállítási miniszter, aki szerint ha az első fordulóban nem győz, valószínűleg Vasile Blagával kerül be a második fordulóba.

Kölcsönös támogatás a második fordulóban

Az RMDSZ és az MPP Kolozs megyei szervezetei megegyeztek, hogy kölcsönösen támogatják egymást a helyhatósági választások második fordulójában azokon a településeken, ahol jelöltjeik a legjobb eredményt érik el — jelentette ki Gergely Balázs. Az MPP Kolozs megyei alelnöke tegnap közölte, az MPP négy Kolozs megyei községben állít polgármesterjelöltet, és ha ezek bejutnak a választások második fordulójába, az RMDSZ is támogatni fogja őket. Cserébe az MPP öt olyan községben támogatja az RMDSZ polgármesterjelöltjét, ahol nem indít saját jelöltet. A két megyei szervezet abban is közös nevezőre jutott, hogy személyre szóló támadásoktól mentes, civilizált kampányt folytatnak. ,,Ha civilizált módon zajlik a kampány, Máté Andrást, az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnökjelöltjét is támogathatjuk" — tette hozzá Gergely. Az MMP Kolozs megyében eddig kilenc helyi szervezetet hozott létre, nyolc saját önkormányzati jelöltlistát állít. Ugyanakkor Eckstein-Kovács Péter, a tárgyalásokkal megbízott RMDSZ-es szenátor elmondta, az őszi parlamenti választáson való együttműködést készítené elő a helyi választásokon való jó együttműködés és a civilizált kampány.

Védelem a román állampolgároknak

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap felkérte Lazăr Comănescu külügyi tárcavezetőt, hogy mandátumának egyik legfontosabb prioritása a külföldön lévő román állampolgárok jogainak védelme legyen. A tegnapi kormányülés elején a miniszterelnök üdvözölte Lazăr Comănescut, aki bejelentette, kezdetét vette a követségek és nagykövetségek személyzetének szakmai felmérése, és rövid időn belül átadja a kormányfőnek az intézkedésekről szóló tervet.

Új környezetvédelmi adó

A kormány tegnap jóváhagyta a sürgősségi rendeletet a környezetszennyezési gépkocsiadó bevezetéséről. Az adót a műszaki adatok alapján számolják ki a szén-dioxid és más környezetszennyező anyagok kibocsátásának függvényében, és a gépkocsi-regisztrációs illeték helyett vezetik be. Adrian Ciocănea, az európai ügyekkel foglalkozó osztály vezetője szerint a rendelet július elsején lép érvénybe. Az új rendszer szerint nő az adó a Romániában eladott új gépkocsik, míg felére csökken az Euro 1-es és Euro 2-es, legtöbb kétezer köbcentis motorú autóknál, azonban magas marad a külföldről behozott régi gépkocsik esetében. Az állam visszaszolgáltatja a különbözetet azoknak, akik kifizették a gépkocsi-regisztrációs adót.

Elhunyt Monica Lovinescu

Nyolcvanöt éves korában Párizsban elhunyt Monica Lovinescu irodalomkritikus, újságíró. A román diaszpóra egyik legerősebb nyugati hangja a diktatúra idején a román nyelvű Szabad Európa Rádió műsorának ismert szerkesztője volt férjével, Virgil Ieruncával együtt. Monica Lovinescu 1948-ban hagyta el az országot, Párizsban telepedett le, több lap munkatársa volt. 1993-ban visszatért az országba, de a politikai történések miatt nem költözött haza.

Vihar várható

Az Országos Meteorológiai Intézet tizenhárom megyének tegnap sárga jelzésű figyelmeztetést adott. Eszerint hétfő estétől kedden 21 óráig nagy eső és erős szél várható, kezdetben az ország nyugati, középső és északi részén, majd az ország déli és délkeleti részén is. A meteorológusok szerint a záporok és zivatarok mellett elszigetelten jégeső és szélvihar is előfordulhat.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-22: Közélet - Kuti János:

Megtanulok repülni (A múlt hét)

Ha már Uri Geller leszoktatott a cigarettázásról, akkor sportolni fogok. (Az igaz, velem könnyű dolga volt, mert sohasem dohányoztam.) Megtanulok repülni. Az is van olyan élvezetes.
2008-04-22: Közélet - Mózes László:

Öt tonna elektromos hulladék (Környezetünk)

Korodi Attila Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön öttonnányi elektromos hulladék gyűlt össze a hét végi lomtalanítási akció során — közölte tegnap érdeklődésünkre Tóth B. Csaba, a megyeszékhelyi köztisztasági vállalat igazgatója.