MagánvállalkozásAz ügyfél kedvében járni

2008. április 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Apa és fia a műhelyben — családban marad a vállalkozás

Sepsiszentgyörgyön az Oltmező utcában sorra épülő telephelyek egyikének udvarán személygépkocsik sokasága jelzi, hogy az egyszerű front mögött javítóműhely húzódik.

Kóos Géza, akit nem éppen hajlott kora okán — ahogy a mestereket szokták — sokan immár Géza bácsinak szólítanak, Ady névre keresztelt vállalkozása ugyanis kinőtte a Fülemüle utcai családi ház udvarát és műhelyét, s alig egy esztendeje a forgalmas kerülőút mellé költözött. Főként, mert két fia is, amolyan családi örökségként, nyomdokaiban jár. Andor már végzett autómérnökként a számítógépes diagnosztika gyakorlója, na meg alkatrészbeszerző, kapcsolattartó, s ha kell, mindenes, a kisebbik utolsó éves a brassói egyetemen, a ház asszonya pedig a pénzügyek tudója és intézője. Kétgenerációs családi vállalkozás tehát a javából, ahol reggeltől estig mozgás van.

— Az új műhelyben tavaly januárban kezdtük el a munkát, miután 2005-ben, amikor a legények oda kerültek, úgy döntöttünk, hogy lépni kell — mondja a mester, aki a villamosgépgyár szerszámgépjavítóját még a kilencvenes évek elején hagyta ott, vállalkozását 1993-ban alapította a családi ház udvarán. A fejlesztésre a telek már megvolt, az építkezéshez pályázati pénzre is számítottak, de végül csak magán- és cégkölcsönnel sikerült előteremteni a szükséges mintegy öt és fél milliárdos beruházási összeget.

Betábláztuk magunkat, de így egyszerre nyolc autóval tudunk foglalkozni, a műszaki ellenőrzésre, a diagnosztikára külön vonalat működtetünk, gyakorlatilag bármilyen márkájú gépkocsit javítunk — sorolja a fejlődés paramétereit Kóos Géza. Öt állandó alkalmazott szerelő és három mérnök dolgozik a műhelyben, de még legalább két embert tudnának alkalmazni, hogy a 3,5 tonna alatti gépkocsik javítása terén majdminden szolgáltatást el tudjanak végezni a számítógépes diagnosztikától, a futószög-beállításon és mindenféle javításon át a műszaki ellenőrzésig. Mert a mester épp azt tartja erősségüknek, hogy az ügyfél különleges kívánságait is ki tudják elégíteni. Úgy is fogalmazhatnánk, a különleges helyzetek, bajok megoldására szakosodtak. ,,Ha a kliens meg van elégedve, visszajön, és hozza a barátját, ismerősét is" — fogalmaz a mester. Ez az előnyük, így tudják felvenni a versenyt az egyre szaporodó márkaszervizekkel is (csak idén öt-hat ilyen nyílik Sepsiszentgyörgyön). Kóos Géza úgy véli, itt is eljön az idő, amikor fehér köpenyes, nyakkendős szerelők számítógép-vezérléssel vagy éppen különleges kesztyűben végzik el a javítást, de addig még néhány évnek el kell telnie. Jelenleg, aki az olajszagot nem szereti, a megfelelő megoldást nem találja meg, az ne fogjon neki ennek a mesterségnek, mert ,,ez nem cukrászlaboratórium". (Mintha e képletes hasonlatot igazolná, ekkor érkezik a számítógéphez Kóos Andor, egyik kezében csavarhúzó, a másikkal pedig az épp soros alkatrész jellemzőit keresi az adatbázisban.)

— Ami az utóbbi években rengeteget fejlődött, az a pótalkatrészek beszerzése, a rendelés után egy, legfeljebb két nap alatt szállítják — mondja a mester.

Egyébként nagy a forgalom a műhellyel egybeépített irodában, az ülőhelyekkel felszerelt várakozóban, de a műhelyben is. Ez reggeltől estig így működik, s bár jó lenne egy kis pihenőt tartani, a Kóos család nem feledkezik meg a fejlesztésről sem. A szakminisztérium nemrég kiírt pályázata révén bővíteni szeretnék a diagnosztikában használt szoftverkészletet, s a teherautók szervizére is sokan biztatják, hiszen egyre nagyobb az igény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2008-04-23: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Szentkirályban nincsen vissza

Sepsiszentgyörgy külvárosa, üdülőtelepe lesz-e ez a völgyben meghúzódó falu, vagy marad Illyefalva községközpont egyre fejlődő települése? Ez a kettős veleje annak a sokrétű beszélgetésnek, melyet Sepsiszentkirályban vettünk szalagra.
2008-04-23: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Kovászna megye az Utazás kiállításon

A nemsokára tizenöt éves testvérmegyei kapcsolatnak és a szoros együttműködésnek köszönhetően Kovászna megye idén is jelen volt a Veszprém megyei Utazás Kiállításon.