Baromfik és kisállatok a stadionban

2016. február 9., kedd, Gazdakör

A hagyományhoz híven idén is februárban kerül sor a Háromszéki Baromfi- és Kisállattenyésztők Egyesületének év eleji kiállítására. A mindig nagy sikernek örvendő expó pénteken nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, az ismert helyszínen, a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedben lévő új sportcsarnokban.

  • Újból baromfik és kisállatok lesznek a sportcsarnok sztárjai (tavalyi felvétel)
    Újból baromfik és kisállatok lesznek a sportcsarnok sztárjai (tavalyi felvétel)

Pénteken és szombaton 9–18 óra között, vasárnap 9–13.30-ig várják a látogatókat, fél háromkor kisorsolják a tombola nyerteseit. A nyilvános látogatást megelőzően csütörtökön szakemberek értékelik a kiállított baromfikat és kisállatokat. Felnőtteknek két lej, gyerekeknek egy lej a belépő, a csoportosan érkező látogatóknak személyenként ötven banit kell fizetniük.
Az idei kiállítás újdonsága, hogy a szervezést, lebonyolítást az egyesület új elnöke, Bartha Balázs koordinálja, aki Bartha Tulit Imre leköszönő elnöktől vette át a szervezet irányítását. Tulit több alkalommal elmondta, elérkezik az a pillanat, mikor a fiatalabb nemzedéknek kell átadni az egyesület vezetését, de ez nem azt jelenti, hogy az idősebb tagok nem támogatják  továbbra is tapasztalatukkal, az évek során megszerzett szaktudásukkal a munkát.
Az egyesület november hatodikai választási gyűlésén nyerte el tisztségét az új elnök, de a bürokratikus eljárások miatt csak január végén vehette át ténylegesen a szervezet vezetését.  Bartha Balázs 2005-ben kezdett foglalkozni tyúkokkal, nyulakkal, pávákkal, egzotikus állatokkal. Ma már főképp a tyúkokra és pávákra összpontosít – mondta el érdeklődésünkre. Az egyesületnek 47 aktív tagja van. Szeretné jó irányba vinni tovább a szervezet tevékenységét. Első nagy kihívása az idei expó megszervezése. Tapasztalata már van, korábban is aktívan részt vett a munkában. Az idei fajbaromfi- és kisállat-kiállítás érdekesnek ígérkezik, több olyan tyúk- és galambfajtát fognak bemutatni a tenyésztők, melyek eddig nem kerültek közszemlére. Egy szakcég tojótyúkokat is kiállít – ez a faj később megrendelhető és megvásárolható lesz – jelezte.
Jövő évben Sepsiszentgyörgy ad otthont a székelyföldi fajbaromfi- és kisállat-kiállításnak. A házigazdák mellett kézdivásárhelyi, udvarhelyi és csíkszeredai tenyésztők is bemutatják legszebb állataikat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2016-02-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Nagy-Bászka völgye (Háromszéki kalauz 56.)

Megyénk egyik legtávolabbi és a közlekedési útvonalaktól aránylag nagyon elzárt területe, amelyet csupán a hegyi ösvények az erdőkitermelő utak és az egykori, de még követhető keskeny nyomtávú iparvasút mentén lehet megközelíteni. A terület egyes pontjain jelenleg is erdőkitermelő munka folyik. A legeldugottabb helyekre is bejutnak a részben már felhagyott és leromlott erdőkitermelő-, traktoros húzatóutak, ló- és regáti ökörvontatású természetes csúszdák. Itt is hallani még a láncfűrész hangját.
2016-02-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Marad-e a támogatás?

Arról már nem is érdemes beszélni, hogy miért késik a 2015-ös támogatások kifizetése. Azon sem érdemes gondolkodni, vajon mikor kerül a gazdák számlájára a célösszeg. Mindezt „magas szinten” tartják kézben – vagy éppen képtelenek kézben tartani.