Háromszéki kalauz 56.A Nagy-Bászka völgye

2016. február 9., kedd, Faluvilág

Megyénk egyik legtávolabbi és a közlekedési útvonalaktól aránylag nagyon elzárt területe, amelyet csupán a hegyi ösvények az erdőkitermelő utak és az egykori, de még követhető keskeny nyomtávú iparvasút mentén lehet megközelíteni. A terület egyes pontjain jelenleg is erdőkitermelő munka folyik. A legeldugottabb helyekre is bejutnak a részben már felhagyott és leromlott erdőkitermelő-, traktoros húzatóutak, ló- és regáti ökörvontatású természetes csúszdák. Itt is hallani még a láncfűrész hangját.

A Nagy-Györke- vagy Gyürke-patak beömlési övezetében (a helyiek nyelvén a patak tövénél) alakult ki 1888-ban az első, ma már csak romjaiban létező fűrésztelep Gyulafalva (alapítójának, Zathureczky Gyulának nevét viselte), amelynek históriájáról könyvet lehetne írni. Történetéről a régebbi háromszéki kiadványokban lehet olvasni, ipartörténeti adatokra lelhet az érdeklődő a vidéken hajdanában fakitermelő- és faipari munkálatokat végeztető Zathureczky- és gróf Mikes családokról szóló kiadványokban, Szabó Mária albumában és Látó Anna könyvében. A térképmellékleten feltüntettük az egykori baszkvölgyi fűrésztelepeket (vagy ahogyan régen nevezték fűrészmalmokat), hisz a régi turistatérképeken ezek voltak a hegyek felé induló turistaösvények kiindulópontjai. A Nagy-Bászkába ömlő Öreg-, Szabados- és Csucsor-patak (volt Csucsori gőzfűrésztelep is) forrásvidékén halad megyénk jelenlegi keleti határvonala is. A Bászka völgyéből északnyugatra, a Kis- és Nagy-Darnó völgyének útjait követve a kárpáti főgerincre lehet visszajutni. A bemutatott területen sehol sincsen turistajelzés. (A térképlap jobb felső sarkában láthat a turistaösvényről 56/a vázlatrajzot is).

 

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2617
szavazógép
2016-02-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szélárnyékban a Szentföldön

Ha Kédicsomortán és Kézdialmás nem a Szentföld közepét-szívét jelenti, akkor hol van az? Jól választottak az idetelepülők, mert a Szent Mihály-hegy és a mögötte emelkedő Avas-tető eltéríti a telente legénykedő Nemerét, s így elmondhatják az ott lakók, hogy szélárnyékban laknak. Nem túlzás ez, mert éppen ezért jobb gyümölcstermő vidéke ez Felső-Háromszéknek, mint a széljárta nyíltabb övezetek, ahol gyakori áldozata a kora tavaszi fagyoknak az egész évi gyümölcstermés.
 
2016-02-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Baromfik és kisállatok a stadionban

A hagyományhoz híven idén is februárban kerül sor a Háromszéki Baromfi- és Kisállattenyésztők Egyesületének év eleji kiállítására. A mindig nagy sikernek örvendő expó pénteken nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, az ismert helyszínen, a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedben lévő új sportcsarnokban.