Megújulhat a falumúzeum

2016. február 11., csütörtök, Közélet

Rendkívül leromlott állapotba került a kommandói falumúzeum – ahogyan a falubeliek mondják: a favágómúzeum – épületének tetőszerkezete. Nemcsak a zsindelytető ment tönkre, a szarufák, gerendák egy részét is ki kellene cserélni. Az ingatlan a községháza tulajdona, a helyi tanács a 2016-os költségvetésben megszabott összeget különített el a javításra.

  • Régen átkozottnak tartották Kommandó egyik legrégebbi épületét. A szerző felvétele
    Régen átkozottnak tartották Kommandó egyik legrégebbi épületét. A szerző felvétele

Az épület Kommandó egyik legrégibb fennmaradt ingatlana, ezért a javítás során figyelnek majd, hogy ne sérüljön a stílusa, maradjon meg egykori arculata. A falumúzeumot szeretnék az épített örökség részévé nyilvánítani – mondta el érdeklődésünkre Kocsis Béla polgármester.
A jelenleg a múzeumnak helyet adó épület a 19. század első éveiben épült. Horn Dávid létesítette vezérigazgatói épület céljából. Az évek során lakott benne katonatiszt, volt szövetkezeti épület, óvoda, posta, üzlet is. Szóbeszéd is fűződik hozzá. Többek között négy zsidó család is lakott az épületben. Mind­annyiukat de­portálták a németek, a megüresedett lakásba egy háromgyerekes család költözött be. Egyik reggelre virradóra mindhárom gyermeküket holtan találták – ezért mondták egykor a kommandóiak, hogy az épület elátkozott.
2013 elején ismeretlen tettesek betörtek a múzeumba, és több fémtárgyat elloptak – nyilvánvalóan hulladékként való értékesítés céljából. Szabó Mária, a múzeum önkéntes vezetője, helytörténész, Kommandó monográfiájának össze­állítója akkor döbbenettel beszélt az esetről. Azt tartotta sajnálatosnak, hogy egyesek nem értékelik az elődöktől kapott örökséget, a falu történelmének tárgyi bizonyítékait – így tűnt el az évek során számos emléktárgy a faluból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2016-02-11: Közélet - Mózes László:

Kommandó többet érdemel (Kármentő)

Rájár a rúd a kommandóiakra: annyira tönkrement a falut Kovásznával összekötő út, hogy saját településüket egyre nehezebben tudják megközelíteni. A községvezetők máskor is szembesültek azzal, hogy rossz minőségű az út, ám a mostanihoz hasonló állapottal még nem találkoztak. Ahogy múlik ugyanis a fagy, egyre nagyobb a sár, s az a veszély fenyeget, hogy teljesen lebénul az amúgy is körülményes forgalom, akár napokra is elszigetelődhetnek a világtól a kommandóiak.
2016-02-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Magyari Lajosra emlékeztek

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató személyes hangú, rövid felvezetőjével indult Magyari Lajos gyűjteményes verskötetének bemutatója kedd este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az igazgató egyik meghatározó diákkori élményéről mesélt – melyet a nyolcvanas évek végén, Magyari Lajos A föld igézete című kötetének bemutatóján élt át –, majd átadta a szót azoknak, akik barátként, kollégaként ismerték és ennek megfelelően méltatták a tavaly elhunyt költőt, újságírót, a Háromszék volt főszerkesztőjét, az egykor magát baloldalinak valló politikust.