Hírsaláta

2008. április 23., szerda, Belföld

BONYOLÍTJA A HÍVÁST A ROMTELECOM. Helyi hívás esetén is csak a teljes telefonszám tárcsázásával lehet majd telefonálni a Romtelecom rendszerén belül május 3. után.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívásnál használni kell a hálózati azonosítót (02), majd a körzeti hívószámot, ami megyék szerint változik. Jelenleg a Romtelecom ügyfelei egymást megyén belül közvetlenül is hívhatják, a szokásos 02 plusz megyei előhívót csak távolsági beszélgetés esetén kell használni. A Romtelecom a rendszer átállítását két ütemben végzi. Május 3. és július 31. között lehet használni a régi és az új, tíz számjegyű tárcsázási módszert is. Az új megoldás augusztus 1-jétől válik kizárólagossá. (Realitatea)

NAGYON FOGYUNK. Negyedével csökken az erdélyi magyarok lélekszáma harmincöt éven belül — derül ki a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet tanulmányából. A legjelentősebb népességcsökkenés a dél-erdélyi és a bánsági régiókban várható. Itt akár felére is csökkenhet a magyarok lélekszáma. Horváth István, az intézet igazgatója az Erdély FM-nek elmondta: ,,kevesebb gyerek születik, növekszik az átlagéletkor, ez egy általános trend. Ami sajátos, az a migráció, és ami még inkább az, az asszimiláció, mely főleg házasságon keresztül történik meg."

OKLEVÉLGYÁRAK-E AZ EGYETEMEK? Traian Băsescu a romániai egyetemisták első kongresszusán bírálta a felsőoktatási intézményeket elsősorban az ott folyó oktatás gyenge minőségéért, másrészt a tömegesen kibocsátott doktori címek miatt. Az államfőt bírálók elsősorban az általánosítás miatt szálltak szembe vele, ugyanakkor sértőnek is találták kijelentéseit. (Realitatea)

ISKOLAI ERŐSZAK ROMÁNIÁBAN. Első helyen áll Románia az iskolában elkövetett erőszak szempontjából. Az Egészségügyi Világszervezet 37 országban végzett erre vonatkozó felmérést. A tanulmány szerint négy hetedik-nyolcadik osztályos tanuló közül legalább egy tart attól, hogy az iskolában erőszak áldozatává válik. Romániában a tanulók közel 70 százaléka esett iskolai erőszak áldozatává. (Rador)

HUMORFESZTIVÁL VOLT. Véget ért szombat este az V. Erdélyi Humorfesztivál. A versenynek három győztese lett, a Szatmárnémetiből érkező Burján Zsolt, valamint a Vitos és társa csíkszentgyörgyi páros. A három döntős mellett fellépett még a Szomszédnéni Produkciós Iroda, a Székelylend, a L’art pour L’art társulat és Nádas György humorista. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-23: Közélet - Bodor János:

Módosult a kovásznai helyi tanács összetétele

Bő hónappal a soron következő helyhatósági választások előtt változott a kovásznai tanács összetétele.
2008-04-23: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Hétezer jelöltet indít az RMDSZ
Az RMDSZ pozitív üzenetet fogalmaz meg a kampányban, miután országosan több mint hétezer jelöltet indít a helyhatósági választásokon — közölte Markó Béla tegnapi sajtótájékoztatóján.