Belföldi hírek

2008. április 23., szerda, Belföld
Hétezer jelöltet indít az RMDSZ

Az RMDSZ pozitív üzenetet fogalmaz meg a kampányban, miután országosan több mint hétezer jelöltet indít a helyhatósági választásokon — közölte Markó Béla tegnapi sajtótájékoztatóján.

A szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ a decentralizáció folytatását szorgalmazza, mert ennek a folyamatnak az előmozdításában nemcsak a kormánynak és a parlamentnek, hanem a polgármestereknek és helyi képviselőknek is felelősségük van: utóbbiak a lehetőségek kihasználásában, a költségvetés megfelelő felhasználásában, illetve a különböző pénzalapok lehívásában játszanak szerepet. Az RMDSZ kiemelt célja a modernizáció, az erdélyi régiók infrastrukturális fejlesztése, illetve az autonómia — szögezte le az elnök, majd ismételten hangsúlyozta, továbbra is szorgalmazzák az ország teljes közigazgatási átszervezését. * A választási célok tekintetében Markó a kolozsvári Jurátus Kör tagjaival folytatott bukaresti megbeszélésén kijelentette: meg kívánják ismételni a 2004-es eredményeket, amikor több mint kétezer helyi képviselői, illetve százkilencven polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie az RMDSZ-nek, de olyan városokban is nyerni kell, ahol ez idáig nem a szövetség képviselője töltötte be a polgármesteri tisztséget.

Szász Jenő megyeitanácselnök-jelölt

A Magyar Polgári Párt elnöke Hargita megye tanácsának elnöki tisztségét pályázza meg — jelentette be tegnap maga Szász Jenő. Székelyudvarhely leköszönő polgármestere az MPP jelöltjeinek összesítését későbbre ígérte. Ugyanakkor bejelentették, hogy a párt csíkszeredai polgármesterjelöltje Pap Előd, míg Székelyudvarhely polgármesteri tisztségéért Orbán Mihály száll versenybe.

Nem ellenőrizhetnek mindenkit

A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács valószínűleg képtelen lesz ellenőrizni a júniusi helyhatósági választások minden jelöltjét — jelentette ki Ticu Dumitrescu vezetőtanácsi tag az intézmény tegnapi ülése után. Hozzátette, a Központi Választási Iroda még nem küldte el a jelöltek listáit. ,,Közölték velünk, hogy biztosítéknak tekinthetjük a jelöltek saját felelősségre tett nyilatkozatait, de elmondhatom, hogy több tisztségviselő mandátuma régen lejárt anélkül, hogy ezeket a nyilatkozatokat bárki is ellenőrizte volna, hogy kiderüljön, az ott szereplő adatok megegyeznek-e a valósággal" — jelentette ki Dumitrescu. Cazimir Ionescu, a testület tagja bejelentette, a tanács úgy döntött, hogy első lépésként kiválogatják azok nevét, akik nem ismertek az archívumból, és ezeket kihúzzák az ellenőrizendő személyek listájáról. A testületnek az EP-választás előtt az 551 személyből csupán 195 jelöltet sikerült ellenőriznie.

A szenátus döntésére várnak

A szenátus vezetősége átadta a jogi bizottságnak a Păcuraru-dossziét, vagyis azt a több mint ezeroldalnyi szövegből, hang- és képfelvételekből álló vizsgálati anyagot, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állított össze a munkaügyi miniszter ügyeiről. Ioan Chelaru szenátusi titkár kijelentette, a jogi bizottság tagjainak legtöbb tíz nap áll a rendelkezésükre, hogy álláspontot fogalmazzanak meg. A bizottsági jelentés a szenátus állandó bizottsága, majd a plénum elé kerül, mely szavazással dönti el, jóváhagyja-e vagy sem az ügyészség kérését, hogy Paul Păcuraru szenátor ellen bűnvádi eljárást indítsanak. A határidőt azonban a húsvéti ünnepek miatt minden bizonnyal meghosszabbítják. Chelaru ugyanakkor bejelentette, a szenátus tegnap megkapta az ügyészség kérését a Codruţ Şereş konzervatív párti szenátor ellen indítandó bűnvádi eljárásra is.

Szerencsés repülőbaleset

Tegnap az Otopeni-i repülőtéren egy hatvan személyt és hétfős kiszolgáló személyzetet szállító repülőgép a zivatar miatt leszállás után kisodródott a pályáról. Az utasokat kimenekítették, a légi irányítók és a szállítási minisztérium illetékesei szerint egyetlen személy sem sérült meg. A baleset körülményeit különbizottság vizsgálja.

Szabadnapok

A kormány május 2-át, pénteket is munkaszüneti nappá nyilvánította a közalkalmazottak számára. A jövő hét végén így négynapos munkaszünet lesz, a közalkalmazottak május 24-én pótolják be a kiesést.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-23: Belföld - x:

Hírsaláta

BONYOLÍTJA A HÍVÁST A ROMTELECOM. Helyi hívás esetén is csak a teljes telefonszám tárcsázásával lehet majd telefonálni a Romtelecom rendszerén belül május 3. után.
2008-04-23: Közélet - Bodor János:

Kovásznán új harangot szenteltek (Élő egyház)

Vasárnap harangszentelésre került sor a kovásznai Szent István római katolikus templomban. A szentmisét őexcellenciája Tamás József gyulafehérvári segédpüspök, Msgr. Gajdó Zoltán pápai káplán és Kovács Gábor plébános, címzetes esperes koncelebrálta.