Mi, hol, mikor?

2016. február 18., csütörtök, Mi, hol, mikor?

A Kép éve
Sepsiszentgyörgy kulturális fővárosi sorozatában, a Kép évében két kiemelkedő rendezvényt nyitanak meg egy nap különbséggel. A pénteken 19 órakor nyíló HátraArc című kiállítás, mely a Saul fia című filmből készült portrékat kínálja a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia és Lovag Termében, kéz a kézben jár a Kép éve nyitórendezvényével, a nemzetközi rangú Sylvia Plachy fotográfus kiállításával, amelynek megnyitója szombaton lesz az Erdélyi Művészeti Központban.

A HátraArc tárlat szinte életnagyságú portrékon mutatja be a Saul fia című film harmincegy szereplőjét. Hermann Ildi fotográfus a forgatás alatt Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr koncepciója alapján készített portrékat a szereplőkről – a nemzetközi színészgárdáról csakúgy, mint a statisztákról.
A rendhagyó kiállítás február 19-ei megnyitóján Hermann Ildi szerző és Csizek Gabriella kurátor is jelen lesz.

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órától Ütő Gusztáv Munkácsy-díjas képzőművész megnyitja Gyimesi Nagy András, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész-szövetség tagjának Formavariációk című festészeti tárlatát.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház Jonas Gardell: Jegesmedvék (rendező: Zakariás Zalán) című előadását játssza ma és pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban.
ANDREI MureŞanu SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház műsorán ma 19 órától az Arta Teremben Garret Jon Groenveld: Colibri (rendező: Sebastian Marina).
GRUPPEN-HECC. A 25 éves marosvásárhelyi Gruppen-hecc Társulat a Migráncs vagyok, nem piskóta című előadását pénteken 17 és 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban mutatja be.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától a kovásznai művelődési központ színpadán játssza Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát (rendező: Kolcsár József).
MŰKEDVELŐ ELŐADÁS. Szombaton 19 órától a pávai kultúrotthonban a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja bemutatja Tamási Áron Csalóka szivárvány című háromfelvonásos színművét.

Irodalmi est
A sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesházban ma 18 órától irodalmi estet tartanak a Siker Irodalmi Kerekasztal tagjai. Felolvas: Kádár Sára Hajnalka, M. Simon Katalin, Váradi József, Sikó-Barabási Eszter, Tóth Margit, Vandra Attila. Gitáron közreműködik Miklósi Olga és Attila.

Ötleteket várnak
A Háromszéki Közösségi Alapítvány kuratóriuma a jövő heti ülésén a közösségi kártyák után begyűlt 59 952,17 lej felhasználásáról dönt. Ötleteket, javaslatokat várnak, milyen, a helyi közösséget érintő célra fordítsák az összegyűjtött összeget Kovászna megyében. Javaslatokat február 22-éig, hétfőig várnak a hka@hka.ro e-mail-címre.

Zene
* Ma 19 órától a baróti művelődési házban, pénteken 20 órától a sepsiszentgyörgyi Park vendéglő Di Stefano bárjában, szombaton 21 órától a kézdivásárhelyi Jazz Caféban dzsessz­történeti koncertet tart Tóth Viktor (szaxofon, Budapest), köz­reműködik Vitályos Lehel (nagybőgő, Sepsiszentgyörgy).
* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban február 19–21. között a budapesti Tóth Viktor dzsesszzenész workshopot tart. Érdeklődni, jelentkezni az endrelazar@yahoo.com e-mail-címen, illetve a 0742 769 628-as telefonszámon lehet.
* Az Árkosi Kulturális Központ szervezésében pénteken 18 órától kamarazeneest lesz a sepsiszentgyörgyi Bastion-ház koncerttermében (Olt utca 6. szám). Fellép: Bogdan Costache (hegedű, a londoni Királyi Zeneakadémia diákja) és László Berta Bianca (zongora, jelenleg a brassói Tudor Ciortea Zenelíceum diákja). Zenei rendező és műsorvezető: Stan Katalin zenekritikus. Belépő: 5 lej.

Könyvbemutató
* Jánó Mihály A kézdiszentléleki Szent István-kápolna című könyvét ma 18 órakor a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárban, szombaton 18 órakor Kézdiszentléleken a közösségi házban mutatja be a szerző. Az Ambrózia Kiadó részéről dr. Borcsa János irodalomkritikus vezeti be és le az eseményt. Az est házigazdája Hegedűs Ferenc kultúrmecénás. 
* Február 19-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják az Elitek Háromszéken a 19–20. században. A politikai, gazdasági, egyházi és kulturális élet szereplői című kötetet. A kiadványt Demeter Lajos történész méltatja.

Évfordulós házaspárokat várnak
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a 25. Szent György Napokon hetedik alkalommal köszönti az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárokat. A házasságuk 50., illetve 60. évfordulóját idén ünneplő párok április 1-jéig jelentkezhetnek a 0267 316 365-ös vagy a 0737 433 028-as telefonszámon, illetve személyesen Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának 25-ös irodájában hétköznap 8–14 óráig.

Megemlékezés
Február 19-én, pénteken 18 órakor a kézdisárfalvi római katolikus kápolnában megemlékező gyászmisét celebrál Bartos Károly helybeli plébános az ozsdolai Dézsi Dénes és Pusztai Ferenc, valamint a kászoni Máthé György (Jeges) emlékére. Ezt követően a székelyföldi betyárokról kötetlen beszélgetésre, majd állófogadásra kerül sor a szövetkezeti üzlet emeletén Szabó Ottó és Balázs Barna szervezésében. 

Farsangtemetés Bölönben
A Kék Virág Néptánccsoport szervezésében Bölönben február 20-án tartják a farsangtemetést. A program: 8 órától gyülekező a községközpontban, 9 órától felvonulás, 16.30-tól a farsangtemetésen muzsikál az étfalvi fúvószenekar, 20 órától farsangi bál a helyi kultúr­otthonban (belépő: 10 lej), a talpalávalót a Vox-Roll együttes biztosítja.

Elköltözött
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács értesíti kovásznai ügyfeleit, hogy a magyar állampolgársági iroda elköltözött a központba, a Petőfi út. 2 szám alá. Az irodában segítséget nyújtanak a honosításhoz szükséges iratok összeállításában, a magyar állampolgárság megszerzésében, útlevél-ügyintézésben, anyakönyveztetésben. Ügyfélfogadás hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–14 óráig. Telefon: 0762 248 668, Földi Mária. Honlapok: www.emnt.org, www.demokraciakozpont.org.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Dona gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek, diákoknak (nemezkészítés, szövés).
LEADER-FÓRUM. Az Alutus Regio Egyesület munkatársai ma 14 órától Árkoson az unitárius egyház közösségi házában az Alutus LEADER-térség helyi fejlesztési stratégiájának elkészítéséhez gyűjtenek adatokat, valamint a következő időszak pályázati lehetőségeiről tartanak ismertetőt.
RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM­ÓRA. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola tagjai pénteken 17 órától vetített képes, bemutatóval kiegészített rendhagyó történelemórát tartanak a baróti művelődési ház kistermében A magyar szablya és szablyavívás története címmel. A belépés ingyenes.
HONISMERETI TÚRA. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya honismereti túrát szervez szombaton a következő útvonalon: Málnásfürdő–Somos-borvíz–Gerincút–Zalánpatak (szalonnasütés)–Katrinka ár­ka–Hosszúsarok–Szilas–Mária-forrás–Málnásfürdő. Távolság: 15 km, szintkülönbség: 600 m. Indulás Sepsiszentgyörgyről a 6.50-es vonattal, visszatérés Málnásfürdőről a 14.36 vagy a 17.48 órakor induló vonattal. Túravezető: György Ignác (telefon: 0720 683 954).
MESEKLUB. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban ma 14–15 óráig óvodásoknak, 16–17 óráig I–IV. osztályosoknak lesz meseolvasás, dramatikus játékok.
INTERNETKLUB. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban pénteken 10–11 óráig internethasználati útmutató vehető igénybe. Megkérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék a 0267 363 018-as telefonszámon.
ÁRAMSZÜNET. Pénteken 8–15 óráig Zabolán, Páván, valamint a kovásznai Coni-Trans és Fortuna Forest cégnél szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4567
szavazógép
2016-02-18: Faluvilág - :

Szándékosan tesznek keresztbe (Kármentő)

Sejtettük, szinte biztosra tudtuk: nem a támogatások kifizetésére készített számítógépes program a ludas a folyósítás késése miatt. Minden jel arra mutatott, a politikai hatalomért vívott harc miatt nem jutnak időben pénzhez a gazdák.
2016-02-18: Sport - Tibodi Ferenc:

Ötödik az FC, hatodik a KSE (Teremlabdarúgás)

A Déva elleni meglepetésgyőzelemmel a megyeszékhelyi Sepsi FC megerősítette ötödik helyét, míg a Kézdivásárhelyi SE a játék nélkül megszerzett három ponttal feljött a hatodik helyre az élvonalbeli futsalbajnokság 18. fordulója után. A pontvadászat hétvégi körének többi meccsén a Temesvári Informatika Jászvásár otthonában szerezte meg a nyertesnek járó pontokat, a címvédő Marosvásárhelyi City’US padlóba döngölte a Kolozsvári Clujanát, az öt brazil játékossal megerősített Concordia Chiajna nem várt sikert aratott az FK Székelyudvarhely ellen (ez volt a csapat első diadala a mostani szezonban), Resicabánya pedig a vendég Galaci Unitedtől kapott ki két gól különbséggel.