KármentőSzándékosan tesznek keresztbe

2016. február 18., csütörtök, Faluvilág

Sejtettük, szinte biztosra tudtuk: nem a támogatások kifizetésére készített számítógépes program a ludas a folyósítás késése miatt. Minden jel arra mutatott, a politikai hatalomért vívott harc miatt nem jutnak időben pénzhez a gazdák.

A sejtés beigazolódott. Achim Irimescu agrárminiszter a Realitatea TV Hatalmi játszmák című műsorában nyilvánosan jelentette ki: szabotázs zajlott (mondhatjuk: zajlik) a mezőgazdasági kifizetési ügynökségnél.
Különös dolgok történtek az utóbbi időben az ügynökség háza táján. Emberfeletti erőkkel vitték be a gazdák adatait a rendszerbe, eközben „barátok” törölték a bevitt adatokat. Ezzel nem Irimescut szabotálták, hanem a szegény gazdákat, akik elkeseredve várják a pénzt – jelentette ki a tárcavezető.
Ilyen csak Romániában történhet. Semmibe veszik több millió gazda érdekét, a szubvenció kifizetését mocskos politikai intrikáknak rendelik alá. A Cioloş-kormány – és az őt támogató politikai erők – érdeke lenne, hogy a gazdák minél előbb megkapják a támogatást. A levitézlett Ponta-kormány egykori tagjai és támogatói viszont mindent megtesznek, hogy keresztbe tegyenek, így később ujjal mutogathatnak: lám, a szakértői kormány nem tudott eleget tenni a feladatnak, a gazdák nem kapták meg pénzüket.
A harc a nagy politikai pártok között folyik, de a páston ott van érdekvédelmi szövetségünk is (hogy kinek az oldalán, azt nem tudni biztosan). Mégsem hallani szavukat, senki nem szólal fel nyilvánosan a gazdák érdekében, nem próbál a kulisszák mögött zajló események végére járni. Nagy hátrány a székelyföldi gazdáknak, hogy az agrártárcánál nincs felelős beosztásban képviselőjük – államtitkár, ágazati igazgató, miniszteri tanácsadó. Ha lenne, a mindenkori agrárpolitikába lehetne ötvözni a térség érdekeit is, első kézből kaphatnának információkat a helyi gazdák, nem kellene megelégedniük a pillanatnyilag ott munkálkodó hivatalnokok, agrárelöljárók üres beszédével.

Bokor Gábor

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2016-02-18: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kihívások kapujában Gidófalva

Hat település gondjait-bajait kell osztani Gidófalván, Oltfej kapujában. Megoldásukban nincs megálló – győződtem meg falukrónikásként. A lehetőségeken és a bajok orvoslásán népes tanács osztozkodik. Berde József elöljáróval visszatekintettünk az elmúlt évekre, de az idei kihívásokról is beszélgettünk. Első polgármestersége idején a zöldek képviseletében kezdett községépítéshez, két utóbbi mandátumában az RMDSZ színeiben vállalta a kihívásokat. Mint mondta, újra megméretkezne.
2016-02-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Kép éve
Sepsiszentgyörgy kulturális fővárosi sorozatában, a Kép évében két kiemelkedő rendezvényt nyitanak meg egy nap különbséggel. A pénteken 19 órakor nyíló HátraArc című kiállítás, mely a Saul fia című filmből készült portrékat kínálja a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia és Lovag Termében, kéz a kézben jár a Kép éve nyitórendezvényével, a nemzetközi rangú Sylvia Plachy fotográfus kiállításával, amelynek megnyitója szombaton lesz az Erdélyi Művészeti Központban.