Hírsaláta

2008. április 24., csütörtök, Belföld

ISMÉT DOLGOZIK A SZIVOT. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács folytathatja a politikai rendőrséggel együttműködők leleplezését, mivel megszületett és megjelent a Hivatalos Közlönyben a SZIVOT szervezeti és működési szabályzata, de Mircea Dinescu például elég szkeptikus tevékenységük eredményességét illetően.

Szerinte a SZIVOT egyszerű irattárrá degradálódott. Közben áll az újabb bál, Rodica Stănoiu volt igazságügy-miniszter pereli a tanácsot, mert korábban besúgónak nyilvánították. Kérésére még parlamenti albizottság is alakult a honatyák és honanyák védelmében. Mégis úgy néz ki, Stănoiu sorsa megpecsételődött, a SZIVOT a hölgy újabb, kézzel írott jelentéseire bukkant, melyeket az épp folyamatban lévő perben kívánnak felhasználni igazuk bizonyítására. (Ziua)

TERÜLETI KÖVETELÉSSEL ÁLLT ELŐ AZ ÁLLAMFŐ. Traian Băsescu államfő kijelentette, Ukrajnának Transznisztriáért cserében vissza kellene adnia Moldáviának a dél-besszarábiai területeket, amelyek valamikor Nagyrománia részét képezték. A kijelentés idegességet okozott Ukrajnában, akkorát, hogy Kijev berendelte magyarázkodásra a román nagykövetet. Vlagyimir Ograszko ukrán külügyminiszter leszögezte: Kijevnek esze ágában sincs tárgyalni a Băsescu-féle területcsere-ajánlatról. Az ukrán külügyéreket az is ingerli, hogy Băsescu már korábban világosan kimondta: Románia nem akarja aláírni Moldávia Köztársasággal a két állam közti határt rögzítő szerződést, mert nem kívánja szentesíteni a Ribbentrop―Molotov-paktumot. (Duna TV)

ÚJABB MAGYARVERÉS KOLOZSVÁRON. A március 15-i magyarverést követően újabb hasonló eset történt Kolozsváron. Ismeretlen tettesek bántalmaztak három magyar fiatalembert, köztük a Paprika Rádió műsorvezetőjét, Ambrus Istvánt is. Ambrus elmondta: egyik barátját a földre terítették, és rugdosni kezdték, többek között a fejét is, aztán az elkövetők elrohantak. Igaz, előtte ,,lebozgorozták" a fiúkat. A rendőrség nyomozást indít az ügyben. Az Európai Parlamentben mind Tőkés László, mind Winkler Gyula és Sógor Csaba tiltakozott a magyarellenesség újabb fellángolása miatt. (Transindex)

ENGEDÉLYT KÉRT AZ ÜGYÉSZSÉG. Miron Mitrea elleni bűnvádi eljárás elkezdésére kért engedélyt a képviselőháztól az Országos Korrupcióellenes Hatóság. A Năstase-kormány volt szállítási miniszterét csúszópénz elfogadásával és okirat-hamisítással, illetve hamisításra való felbujtással vádolják. (Realitatea)

EGYRE NŐ A FÖLD LAKOSSÁGA. 6 666 666 666-an lakják majd a Földet május 10-én ― közölte a washingtoni székhelyű népszámlálási szervezet. (Kakukk.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 882
szavazógép
2008-04-24: Máról holnapra - Bogdán László:

Harc a dossziék körül

Ha valakinek voltak még illúziói arról, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács az elmúlt hónapok harcai után valaha is visszanyerheti eredeti jogkörét, hogy betölthesse ama funkcióját, amiért létrehozták, a volt titkosrendőrséggel kapcsolatban álló személyek teljes körű átvilágítását s az eredmények közzétételét, most beláthatja: tévedett.
2008-04-24: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Băsescu a magyar iskolák ellen
A székelyföldi román és magyar diákok elkülönítése, külön oktatási intézményekben való elhelyezése ellen emelt szót tegnap Traian Băsescu, aki szerint emiatt a magyar anyanyelvű fiatalok arra ítéltetnek, hogy csak Hargita és Kovászna megyében találjanak állást.