Belföldi hírek

2008. április 24., csütörtök, Belföld
Băsescu a magyar iskolák ellen

A székelyföldi román és magyar diákok elkülönítése, külön oktatási intézményekben való elhelyezése ellen emelt szót tegnap Traian Băsescu, aki szerint emiatt a magyar anyanyelvű fiatalok arra ítéltetnek, hogy csak Hargita és Kovászna megyében találjanak állást.

Az államfő A világ legfontosabb tanórája című rendezvény keretében tett iskolai látogatáson bírálta a diákok szétválasztására irányuló politikai döntéseket. Szerinte az elkülönítés az egyik legnagyobb hiba, amit Romániában a kisebbségi politikában elkövettek. A hazai oktatási rendszer esélyegyenlőtlenségeiről beszélve az államfő a tanulók túlterhelését is bírálta.

Elutasították Oprescu jelölését

A fővárosi választási iroda tegnap elutasította Sorin Oprescu szenátor független jelölését a főváros főpolgármesteri tisztségére. Az iroda közel ötezer támogató aláírást semmisnek nyilvánított, 365 aláírás hiányzik ahhoz, hogy a jelölést elfogadják. Constantin Marino Marin, a fővárosi választási iroda elnöke szerint Oprescunak 35 803 támogató aláírásra volt szüksége, de 4982-t nem vettek figyelembe vagy azért, mert a személyi igazolvány száma helyett a személyi azonosító számot tüntették fel, vagy mert a lakcím nem volt teljes. Oprescu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a döntést megtámadja a bíróságon. Ugyanakkor befolyásolással vádolta az egész hazai politikai életet.

Pénzt, élelmet nem szabad osztogatni

A Központi Választási Iroda fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a törvény értelmében a pártok csak szórólapokat, falragaszokat, kisebb reklámtárgyakat, pólókat osztogathatnak a választási kampányban, jelentős értékű tárgyakat, élelmet, italt viszont nem. Az önkormányzati választásokkal foglalkozó, 2004/67-es törvény értelmében bűnténynek minősül, és hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, ha a választási kampány idején valaki pénzt, javakat ígér vagy ad a polgároknak, illetve rá akarja venni őket, hogy bizonyos jelöltlistára vagy polgármesterjelöltre szavazzanak. A pénz vagy javak elfogadása szintén bűnténynek minősül.

Ciántiltó törvényt sürgetnek

Nyílt levélben fordultak az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának román képviselői Bogdan Olteanu képviselőházi elnökhöz, és ebben azt kérik, hogy a parlament mielőbb fogadja el azt a törvénykezdeményezést, amely megtiltaná a bányászatban a ciántechnológia alkalmazását. Az EP-képviselők közleménye szerint a felhívást az tette indokolttá, hogy a képviselőház a múlt héten visszautalta a kezdeményezést az ipari és szolgáltatási szakbizottsághoz. Mint ismeretes, nyolc évvel ezelőtt Nagybánya közelében súlyos ciánszennyezés sújtotta a környezetet, ennek hatása Magyarországon is érezhető volt. Verespatakon pedig a még fellelhető arany és ezüst kitermelésére egy kanadai—román vegyes vállalat külszíni aranybánya megnyitását tervezte szintén ciántechnológia felhasználásával — erre a beruházásra feltehetően nem kerül sor.

Zsúfolt határforgalom

Mától a forgalom növekedésére lehet számítani a román—magyar határon az ortodox húsvét miatt. A határrendőrség becslései szerint a hazainduló külföldi vendégmunkások, illetve a húsvétra külföldre utazók forgalma növekszik meg. A tavalyi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy az idei nagyhéten is harminc százalékkal többen kelnek át a határon, és azt tanácsolják az utazóknak, hogy a román—magyar határ valamennyi átkelőjét vegyék igénybe.

Nemzetközi bűnszövetkezeteket lepleztek le

Két, embercsempészettel foglalkozó nemzetközi, szervezett bűnszövetkezetet lepleztek le a román, a magyar és az olasz bűnüldöző szervek — jelentették be tegnap a Délkelet-európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) vezetői a szervezet bukaresti regionális irodájában. Az év eleje óta a román—magyar határon öt szállítmányban találtak 85 illegális bevándorlót, aki Ukrajnából és Moldovából szeretett volna Olaszországba jutni. Fejenként 2000—4000 eurót fizettek a bűnszövetkezet tagjainak azért, hogy hamis okmányokkal a mediterrán országba juttassák őket. A bűnszövetkezet tagjai moldovai, ukrán, olasz, román és magyar állampolgárok. A kihallgatások után összesen harminc személy ellen indítottak vizsgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1734
szavazógép
2008-04-24: Belföld - x:

Hírsaláta

ISMÉT DOLGOZIK A SZIVOT. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács folytathatja a politikai rendőrséggel együttműködők leleplezését, mivel megszületett és megjelent a Hivatalos Közlönyben a SZIVOT szervezeti és működési szabályzata, de Mircea Dinescu például elég szkeptikus tevékenységük eredményességét illetően.
2008-04-24: Közélet - Fekete Réka:

Negatív üzenet helyett cselekvés (Hátrányos helyzetűek foglalkoztatása)

Nem kell leszűkíteni a hátrányos helyzetűek kategóriáját a fogyatékkal élőkre — hisz a kevéssé iskolázottak, a középkorú munkanélküliek, általában a nők, a roma lakosság és a szociálisan elmaradott térségekben élők is ide tartoznak —, ...