Hírsaláta

2007. június 28., csütörtök, Belföld
FRATTINIHEZ FORDULT HANTZ PÉTER. A BBTE-ről eltávolított fizikus — miután röviden ismerteti a romániai magyar felsőfokú oktatás helyzetét — nyílt levelében azt kéri az Európai Bizottság alelnökétől hogy ,,vesse latba befolyását a romániai magyarságtól elvett Bolyai Egyetem újraindítása érdekében". Hantz úgy érvel Franco Frattini bel- és igazságügyi biztosnak, hogy ,,a romániai hivatalos szervek számára az európai fórumok, főleg az EB javaslatai követendő irányvonalat jelenthetnek.

Az európai jogrend érvényesülése elengedhetetlen. Félő, hogy ha az európai fórumok érzéketlenek maradnak jogos követeléseink iránt, a helyzet egyre inkább elmérgesedik. Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság hozzá fogja segíteni az erdélyi magyarságot ahhoz, hogy mihamarabb olyan jogokkal rendelkezzék, amilyeneket az olasz állam biztosít saját kisebbségei számára." (Transindex)

MARKÓ BÁNJA A BĂSESCU ELLENI KAMPÁNYT. Markó Béla RMDSZ-elnök sajtótájékoztatón kijelentette, szerinte a parlamenti ülésszak mérlege ,,nem lesz túl pozitív". A miniszterelnök-helyettes azzal támasztotta alá állítását, hogy sok volt az ellenségeskedés, a vita, és sokszor nem megfelelő döntést hoztak. Az RMDSZ elnöke szerint fontos, hogy mindenki maga vonja meg a mérleget, és állapítsa meg prioritásait őszre. Markó szerint voltak jó dolgok is, mint például a nyugdíjak kapcsán folytatott viták, amelyek szerinte hasznosak voltak. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ melyik döntését bánta meg, Markó azt válaszolta: az államfő felfüggesztése kapcsán hozott döntést, mert nem volt jó kezdeményezés megbüntetni az államfőt. Markó rámutatott, az RMDSZ-nek többet kell majd foglalkoznia a szociális problémákkal. (Paprika Rádió)

DÖNTÉS SZÜLETIK VERESPATAK ÜGYÉBEN. Az utolsó előtti lépéshez érkezett a verespataki aranybánya engedélyeztetése, kedden megkezdődött a terv elemzése a kormány tárcaközi bizottságában. A testületnek a bányát tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) közmeghallgatásokon megfogalmazott kérdésekre és kifogásokra adott válaszait kell megvizsgálnia. Mivel hatalmas mennyiségű információt kell megvitatniuk, a beruházó legkevesebb két hónap múlva kaphat választ a kitermelési engedélyre vonatkozó kérése ügyében. A kormány ezt követően határozatban foglal majd állást arról, hogy megadja-e az engedélyt vagy sem. Közben a bányaterv továbbra is alaposan megosztja a romániai társadalmat. A beruházás pártolói Verespatakon szokatlan tüntetést szerveztek hétfőn. Ugyanaznap a verespataki bányászok szakszervezetének vezetői bejelentették: a környezetvédelmi minisztérium, a kormány és a parlament előtt is tüntetést szerveznek. A kitermelés ellen érvelők az elmúlt hetekben a bányászatban alkalmazandó ciántechnológia betiltására vonatkozó törvénytervezet mihamarabbi elfogadását szorgalmazták. A jogszabály elfogadása a képviselőháztól függ, melynek illetékes szakbizottsága várhatóan júliusban vagy augusztusban vitatja meg a tervezetet. Ez azt jelenti, hogy a nyári parlamenti vakáció előtt nem szavazhatnak a tervezetről a képviselők. Őszig viszont az RMGC megkaphatja a működési engedélyt. (Transindex)

ELALUDTAK AZ ÚJSÁGÍRÓK. Kedden félbe kellett szakítani a parlament munkáját, mert ezúttal nem képviselők, hanem újságírók szenderedtek el a székekben. A tudósítók nagyon fáradtak lehettek, hiszen akkor sikerült elszunnyadniuk, amikor éppen éles vita zajlott a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott ellenzéki, egyszerű bizalmatlansági indítványról. Még az ülésvezető sem volt képes azonnal felébreszteni őket azzal, hogy felszólította: üljenek tisztelettudóbban. Amikor rájött, hogy mi az oka passzivitásuknak, félbeszakította az ülést, és távozásra szólította fel a szendergő újságírókat. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2874
szavazógép
2007-06-28: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Románia elégtelent kapott
Nem tartotta elégségesnek az Európai Bizottság tegnap Brüsszelben kiadott jelentésében azt a haladást, amelyet Bulgária és Románia elért a korrupcióellenes fellépésben, ugyanakkor úgy ítélte meg, egyelőre korai még bármilyen szankcióról dönteni ellenük. Az idén csatlakozott két ország belépését az EU-tagállamok azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a belügy és az igazságügy területén a brüsszeli végrehajtó testület az első időben félévente áttekinti az elért eredményeket.
2007-06-28: Világfigyelő - x:

A Babeş—Bolyai ügye az Európa Tanács előtt

Az emberi jogok tiszteletben tartásával, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Európa Tanács (ET) várhatóan foglalkozik majd az európai kisebbségvédelem kérdéskörével s ezen belül a kolozsvári Babeş―Bolyai Tudományegyetem kérdésével ― erről beszélt tegnap Strasbourgban az MTI-nek Almássy Kornél MDF-es és Kozma József MSZP-s képviselő.