Belföldi hírek

2007. június 28., csütörtök, Belföld

Románia elégtelent kapott

Nem tartotta elégségesnek az Európai Bizottság tegnap Brüsszelben kiadott jelentésében azt a haladást, amelyet Bulgária és Románia elért a korrupcióellenes fellépésben, ugyanakkor úgy ítélte meg, egyelőre korai még bármilyen szankcióról dönteni ellenük. Az idén csatlakozott két ország belépését az EU-tagállamok azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a belügy és az igazságügy területén a brüsszeli végrehajtó testület az első időben félévente áttekinti az elért eredményeket.

Három éven belül az Európai Bizottság javasolhatja a csatlakozási szerződés úgynevezett védzáradékának életbeléptetését, amely a teljes jogú tagság bizonyos elemeitől átmenetileg megfoszthatja azt az országot, amely nem tesz eleget az elvárásoknak. Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos tegnapi sajtótájékoztatóján megerősítette, a védzáradék csak akkor vezethető be, ha semmilyen előrehaladást nem állapítanak meg. Mindkét ország felmutatott bizonyos előrelépéseket. Románia esetében megemlítette: az ország jól áll a szükséges jogszabályok elfogadásában, de hiányosság mutatkozik a gyakorlatba ültetésnél. Értékelte a magas szintű korrupció elleni fellépést, de úgy vélte, összességében ez nem elégséges.

Stratégia szárazság ellen

Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszternek egy héten belül be kell mutatnia a kormánynak egy nemzeti stratégiát, amely rövid, közép- és hosszú távon megoldásokat kínál az aszály leküzdésére, és meg kell győznie a mezőgazdasági egyesületeket, kössenek szerződéseket a földek öntözésére. Erre szólította fel a kormányfő a tárcavezetőt a sürgősségi helyzetek országos bizottságának ülésén, amelynek a szárazság volt a témája. A miniszterelnök rámutatott, csupán 200 000 hektárnyi terület öntözésére kötöttek szerződést a gazdák, míg a kormány 700 000 hektárnyi terület öntözésére tudna támogatást biztosítani. ,,Súlyos szárazsággal küszködünk, amely tönkreteszi a mezőgazdaságot, de ha öntöznénk a földeket, az aszály következményei nem lennének annyira súlyosak" — mondta Tăriceanu. Emlékeztetett arra, hogy a kormány növeli az őszi, illetve a jövő évi tavaszi gabonavetésekre szánt támogatásokat, ezekhez pedig hozzáadódnak az EU által a vetésekre biztosított alapok.

Nincs válság

Romániában nincs krízishelyzet a szárazság miatt, ami a víztartalékokat illeti, a környezetvédelmi tárca számításai szerint július-augusztusban az országban sehol nem kell megszorító intézkedéseket bevezetni — jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. A kormányfő Traian Băsescu államelnök reggeli felkérésére reagált, amikor Băsescu felszólította, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács mai ülésén tegyen részletes jelentést az aszály okozta válsághelyzetről, az ország víztartalékairól és az energiaiparra, illetve a szállításra kifejtett hatásairól. Băsescu szerint a kormány felületesen kezeli az igen nehéz helyzetet.

Iliescu nem tartja magát felelősnek

Nem érzi felelősnek magát az 1990. június 13—16-i bukaresti bányászjárás halálos áldozataiért — ezt nyilatkozta tegnap a katonai bíróság kihallgatását követően Ion Iliescu exelnök, aki az 1990-es bányászjárás ügyében vizsgálódó testület harmadik beidézésére jelent meg. ,,A vizsgálatokat olyan egyének és csoportok indították, akik/amelyek mindenféle dolgokat állítanak. Egyelőre az ügyészek semmiféle bizonyítékot nem tudtak ezekre vonatkozóan felmutatni. A vádakat olyan személyek fogalmazták meg, akik maguk is számos problémával küzdenek. Megkérdőjelezhető ezen személyek moralitása" — nyilatkozott az ellene felhozott vádakról a szociáldemokrata szenátor.

Utalják a támogatást

Megkezdte az Iskola Alapítvány a 2006—2007-es tanévi nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatások kifizetését. Június 27-én az Iskola Alapítvány Szülőföldön magyarul projektirodája 19 993 gyerek számára postán, 4453 gyerek számára pedig bankkártyára történő átutalással folyósítja a támogatást. A bankkártyára történő átutalások a kérelmek feldolgozását követően folyamatosak. A nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás összege a forint és a lej bankközi licitárfolyama következtében 290 lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2007-06-28: Közélet - Bogdán László:

És minden kezdődhet elölről (Magasles)

Néhány napja A gyanúsított címmel jegyzetet tettünk közzé, amelyben arról írtunk, hogy a katonai ügyészség Ion Iliescu egykori elnök szerepét is vizsgálja a román bányászjárásokban, s a tanúvallomások alapján olyan adatok, tények birtokába jutottak, amelyek megalapozottá tehetik a vádakat.
2007-06-28: Belföld - x:

Hírsaláta

FRATTINIHEZ FORDULT HANTZ PÉTER. A BBTE-ről eltávolított fizikus — miután röviden ismerteti a romániai magyar felsőfokú oktatás helyzetét — nyílt levelében azt kéri az Európai Bizottság alelnökétől hogy ,,vesse latba befolyását a romániai magyarságtól elvett Bolyai Egyetem újraindítása érdekében". Hantz úgy érvel Franco Frattini bel- és igazságügyi biztosnak, hogy ,,a romániai hivatalos szervek számára az európai fórumok, főleg az EB javaslatai követendő irányvonalat jelenthetnek.