Belföldi hírek

2008. április 25., péntek, Belföld
Markó a kormányt bírálja

Markó Béla RMDSZ-elnök elégedetlen a kormánnyal, amelynek az RMDSZ is tagja, mivel szerinte szinte semmit nem tett a valós decentralizálás érdekében.

,,Vannak olyan dolgok, amelyekkel elégedettek vagyunk, de vannak olyanok is, amelyekkel nem. A decentralizálás ügyében például elfogadtunk egy kerettörvényt, de nem léptünk tovább. Egyetlen tárca sem készítette el saját stratégiáját, és továbbra is egy sor intézmény és igazgatóság tartozik a minisztériumok és a kormány fennhatósága alá" — jelentette ki Markó a szövetség kampányindító kolozsvári sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ elnöke szerint több ilyen intézményt már rég át kellett volna tenni a megyei tanácsok felügyelete alá, másokat össze kellett volna vonni, és megint másokat megszüntetni. Ugyanakkor Markó bejelentette: az RMDSZ 10 394 önkormányzati, polgármester-, megyeitanácselnök-, helyi- és megyeitanácstag-jelölttel vesz részt a helyhatósági választáson. A szövetségnek országos szinten 363 polgármesterjelöltje van, ezek közül 146 először száll versenybe ezért a tisztségért, és ez a választási megmérettetésnek új lendületet biztosít. Ugyanakkor jelentős fiatalítás is történt. ,,Hargita és Kovászna megyében választási etikai kódexet juttattunk el vetélytársainknak. Több más helyen is lesznek ilyen jellegű kezdeményezéseink. Ezekre jelen pillanatig nem kaptunk semmiféle visszajelzést kollégáinktól" — számolt be Kelemen Hunor ügyvezető elnök, kampányfőnök.

Megálljt a közvélemény-kutatásoknak

A Nagyrománia Párt kérni fogja a Központi Választási Irodától, hogy tiltsák meg a közvélemény-kutatások készítését és ismertetését a választási kampány idején — jelentette be Gheorghe Funar. A párt főtitkára szerint ezzel gátolnák a lakosság manipulálására irányuló kísérleteket, és más pártok is támogatják a javaslatot. * Az RMDSZ elutasítja Funar javaslatát. A közvélemény-kutatások nem helyettesítik a választásokat, de fontos eszközök a pártok és a sajtó számára. Segítségükkel ugyanis megtudják a választók véleményét. A választókat nem olyan könnyű manipulálni — fejtette ki Markó Béla.

Drágább a villanyáram

Július elsejétől drágul a villamos energia ára — nyilatkozta Nicolae Opriş, az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke tegnap. A drágulás mértékét még nem lehet tudni, a hatóság ezután véglegesíti a szükséges számításokat. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke a múlt héten úgy fogalmazott, hogy egyebek mellett a szén-dioxid-kibocsátás szabályozása körüli költségek miatt kell emelni az energia árát. Legutóbb 2007. április elsején drágult az áram mintegy négy százalékkal. A villamos energia árát általában évente kétszer elemzik, és végzik el a szükséges kiigazításokat.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?








eredmények
szavazatok száma 882
szavazógép
2008-04-25: Belföld - x:

Hírsaláta

NINCSENEK CIA-BÖRTÖNÖK ROMÁNIÁBAN. Megszavazta a szenátus azt a jelentést, mely tagadja, hogy titkos CIA-börtönök vagy katonai bázisok lennének Románia területén.
2008-04-25: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Megalakult a Nemzeti Kisebbségek és Regionális Nyelvek Európai Együttműködési Fóruma
Nemzeti Kisebbségek és Regionális Nyelvek Európai Együttműködési Fóruma alakult tegnap Strasbourgban.