Brown váltja Blairt

2007. június 28., csütörtök, Világfigyelő
Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Brown első hivatalos nyilatkozatában ,,új kormányt és új prioritásokat" ígért.

Brownt tegnap délután a londoni Buckingham-palotában fogadta II. Erzsébet királynő, és hivatalosan felkérte a kormányfői poszt betöltésére. Nem sokkal korábban Brown elődje, Tony Blair járult az uralkodó elé, és benyújtotta lemondását a miniszterelnöki tisztségről. Gordon Brown a tizenegyedik brit miniszterelnök azóta, hogy II. Erzsébet trónra lépett; az uralkodó első kormányfője Winston Churchill volt. Brown egyben az 53. lakója a Downing Street 10. alatti hivatalos rezidenciának.

Tony Blair utolsó hivatalos nyilatkozatában ismét hitet tett az iraki és afganisztáni brit katonai szerepvállalás mellett. A tízévi és két hónapi folyamatos hatalomgyakorlás után leköszönő brit kormányfő tegnap utoljára vett részt a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti fél óráján. Ezen kijelentette: őszintén sajnálja, hogy a brit haderőnek milyen jelentős veszélyekkel kell szembenéznie Irakban és Afganisztánban. Megemlékezve az elmúlt héten Irakban elesett három brit katonáról, hozzátette: tudja, hogy sokan hiábavalónak tekintik ezt a kockázatot, ő azonban nem, és soha nem is fogja. Blair kijelentette: meggyőződése, hogy a brit katonák hazájuk és a világ biztonságáért harcolnak, ,,olyanok ellen, akik életformánk megsemmisítésére törekszenek". Az ülés után kormánypárt és ellenzék felállva, tapsolva búcsúzott el a távozó brit miniszterelnöktől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-06-28: Világfigyelő - x:

A Babeş—Bolyai ügye az Európa Tanács előtt

Az emberi jogok tiszteletben tartásával, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Európa Tanács (ET) várhatóan foglalkozik majd az európai kisebbségvédelem kérdéskörével s ezen belül a kolozsvári Babeş―Bolyai Tudományegyetem kérdésével ― erről beszélt tegnap Strasbourgban az MTI-nek Almássy Kornél MDF-es és Kozma József MSZP-s képviselő.
2007-06-28: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Hátra arc! (Jegyzet)

Meghátrált a Magyarországi Országos Választási Bizottság, Szigeti Péter elnök és vircsaftja mégsem mert meredeken szembemenni az alkotmánybírósági testülettel, fölismervén, hogy előbb-utóbb mégis ők húznák a rövidebbet.