Hírsaláta

2008. április 26., szombat, Belföld

BOC ELFUNAROSODÁSA. Nem engedélyezte Emil Boc kolozsvári polgármester, hogy a Kolozs megyei RMDSZ a Mátyás király szülőháza előtti téren állítsa fel kampánysátrát. Az indoklás: a turisták körében népszerű utcában nem illő politikai rendezvényt szervezni. Az ügy kapcsán Boros János alpolgármester a Krónikának elmondta, a polgármester kitart amellett, hogy a tér ne legyen politikai események színhelye. Boros hozzátette, kulturális célra bérbe vehető a tér, éppen azért javasolta az RMDSZ megyei vezetőinek, hogy ilyen rendezvénysorozatra kérjenek engedélyt. (Krónika)

ÚJLATIN ELLENTÉT. Továbbra sem csitul Olaszországban a romániaiak által elkövetett bűncselekmények miatti botrány. Csütörtökön három román és egy francia állampolgár kitoloncolását hagyta jóvá Treviso prefektusa, Vittorio Capocelli. Mind a négy kitoloncolt büntetett előéletű, prostitúció és drogcsempészet szerepel a bűnlajstromukon. Közben vezető román politikusok határozottan elutasították azokat az olasz felvetéseket, amelyek értelmében Róma vízumkötelezettség bevezetését fontolgatja a román állampolgárokkal szemben. (Krónika)

BĂSESCU BESZÓL A PÉNZÜGYMINISZTERNEK. Az államfő Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter hozzáértését kezdte ki egy megjegyzésével a Román Írószövetségben. Iorgulescu kulturális miniszterrel együtt az írószövetség székhelyén ünnepelték a szervezet százéves fennállását, amikor az ünnepség végeztével az államfő távozni akart, Vosganian miniszter, aki a szövetség alelnöke is, felállt, hogy kikísérje, de Băsescu mosolyogva leintette: ,,Kérlek, maradj itt, nem is szükséges, hogy visszamenj a kormányhoz". (manna.ro)

HETVENEZER GYERMEK KÉNYTELEN DOLGOZNI. A kiskorúakat a legtöbbször koldulásra, autómosásra vagy prostitúcióra kényszerítik. Sokan teljesen kimaradnak az iskolából. A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet felmérése szerint ezeknek a fiataloknak egyharmada analfabéta, 40 százalékuk pedig olvasási és írási problémákkal küzd. (Erdély fm)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-26: Közélet - Hecser László:

Korodi Attila Háromszéken

A sepiszentgyörgyi Erzsébet-parkban a zöld tárca irányítója, Korodi Attila összegezte két háromszéki kisvárosban szerzett tapasztalatait.
2008-04-26: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

A változás az RMDSZ-ben van
A választás szabadsága: a változás, a megújulás, a fiatalítás nem máshol, hanem az RMDSZ-ben van — szögezte le Markó Béla szövetségi elnök, utalva az MPP korábbi szlogenjére. Marosvásárhelyen az RMDSZ Maros megyei önkormányzati jelöltjeinek találkozóján több mint 120 polgármester- és tanácstagjelölt, illetve a szövetség számos helyi és kerületi tisztségviselője vett részt. Markó szerint a szövetségben megvan az erő, és megvannak az eszközei is ahhoz, hogy fel tudja emelni ezt a térséget: ehhez azonban összefogásra van szükség. Borbély László, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje hangsúlyozta: ,,Vissza kell szereznünk Marosvásárhelyt, és erre most összefogással van lehetőség. Igaz ugyan, hogy a román pártok összefogtak ellenünk, de ezt vegyük úgy, mint egy kihívást: ennyi kell is".