Belföldi hírek

2008. április 26., szombat, Belföld
A változás az RMDSZ-ben van

A választás szabadsága: a változás, a megújulás, a fiatalítás nem máshol, hanem az RMDSZ-ben van — szögezte le Markó Béla szövetségi elnök, utalva az MPP korábbi szlogenjére. Marosvásárhelyen az RMDSZ Maros megyei önkormányzati jelöltjeinek találkozóján több mint 120 polgármester- és tanácstagjelölt, illetve a szövetség számos helyi és kerületi tisztségviselője vett részt. Markó szerint a szövetségben megvan az erő, és megvannak az eszközei is ahhoz, hogy fel tudja emelni ezt a térséget: ehhez azonban összefogásra van szükség. Borbély László, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje hangsúlyozta: ,,Vissza kell szereznünk Marosvásárhelyt, és erre most összefogással van lehetőség. Igaz ugyan, hogy a román pártok összefogtak ellenünk, de ezt vegyük úgy, mint egy kihívást: ennyi kell is".

Oprescu indulhat a választásokon

A bukaresti ítélőtábla jóváhagyta Sorin Oprescu fellebbezését tegnap este. A független szenátor indulhat tehát a júniusi választásokon. Oprescu az ellen fellebbezett, hogy a Fővárosi Választási Iroda elutasította jelölését Bukarest főpolgármesteri tisztségére, és a Bukaresti Törvényszék csütörtökön jóváhagyta a választási iroda döntését.

Vádolják a politikusokat

Eugen Nicolăescu liberális egészségügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség figyelmébe került a lottótársaság ellen indított vizsgálatban. Nicolăescu 1999—2000-ben főtitkárhelyettes volt a pénzügyminisztériumban. Ugyanakkor Cristian Boureanu, a DLP alelnöke is kapott a közelmúltban értesítést arról, hogy a korrupcióellenes ügyészek bűnvádi eljárást indítottak ellene. Boureanu elmondta, az értesítésben nem említik az ellene felhozott vádakat, csupán arra utalnak, hogy arról az időszakról van szó, amikor 2000-ben a Román Lottótársaság Részvényesi Tanácsának tagja volt. Cristian Boureanu úgy véli, az eljárásnak köze van ahhoz, hogy jelöltette magát az Argeş Megyei Tanács elnöki tisztségére.

Örökölt gyűjtemény

Egy még nem jogerős bírósági ítélet szerint a bukaresti Szépművészeti Múzeum köteles visszaszolgáltatni Nicolae Ceauşescu egykori diktátor nagyobbik fiának azokat az értékes műalkotásokat, amelyeket az 1989-es forradalom alatt koboztak el a családtól. Valentin Ceauşescu szerint a gyűjtemény tulajdonosa öccse, az 1996-ban elhunyt Nicu volt, akinek ő az örököse. A hatóságok 1989-ben akkor kobozták el a neves román szobrászok és festők alkotásaiból álló gyűjteményt, amikor Nicu Ceauşescut, a Román Kommunista Párt funkcionáriusát a forradalom idején letartóztatták. A diktátor fiát azzal vádolták, hogy 89 ember halálát okozta Nagyszebenben az 1989. decemberi események idején. Nicu három évet töltött le húszéves börtönbüntetéséből, majd egészségi állapotára való tekintettel 1993-ban szabadlábra helyezték. A bírósági keresetet a műalkotások visszaszerzése érdekében 1996-ban, nem sokkal Bécsben bekövetkezett halála előtt nyújtotta be.

Háromezer munkavállalási engedély

Romániában a bevándorlási hivatal idén eddig majdnem háromezer munkavállalási engedélyt adott ki, és a kérelmek száma várhatóan nőni fog a következő időszakban. Eddig összesen több, mint 4100 ilyen engedélyt kérvényeztek a hivataltól. Az engedélyt legtöbben (több mint ezren) török munkások kapták meg, majd kínaiak (462), moldovaiak (319) és vietnamiak (207) következnek. Romániában egyre több vállalat folyamodik külföldi munkaerőhöz. A hatóságok adatai szerint százezer ember hiányzik a román munkapiacról, de a vállalkozók szerint négyszer nagyobb a valós munkaerőhiány.

Húsvéti rendfenntartás

Több mint 20 000 rendőr felügyeli majd a templomok környékét, valamint a közúti forgalmat és közlekedést a húsvéti ünnepek ideje alatt — tette közzé a rendőrség. Ugyanakkor a forgalmi rendőrök is nagyobb számban lesznek az utcákon, mint általában. A vasúti rendőrség szintén megnöveli szolgálatban levő alkalmazottai számát: az ortodox húsvét és május 1. környékén a rend fenntartása érdekében 1400 rendőr teljesít szolgálatot az állomásokon és a vonatokon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2008-04-26: Belföld - x:

Hírsaláta

BOC ELFUNAROSODÁSA. Nem engedélyezte Emil Boc kolozsvári polgármester, hogy a Kolozs megyei RMDSZ a Mátyás király szülőháza előtti téren állítsa fel kampánysátrát. Az indoklás: a turisták körében népszerű utcában nem illő politikai rendezvényt szervezni. Az ügy kapcsán Boros János alpolgármester a Krónikának elmondta, a polgármester kitart amellett, hogy a tér ne legyen politikai események színhelye. Boros hozzátette, kulturális célra bérbe vehető a tér, éppen azért javasolta az RMDSZ megyei vezetőinek, hogy ilyen rendezvénysorozatra kérjenek engedélyt. (Krónika)
2008-04-26: Közélet - Fekete Réka:

Bitán nem lesz névadás

Inkább maradjon névtelen a bitai I—IV. osztályos iskola (képünk), mintsem tovább mérgesedjék a hangulat a falustársak között — határozott Dálnoki Lajos, Réty község polgármestere azon a találkozón, melyet a csatolt falvakból is jelen lévő húsz pedagógus, valamint az önkormányzatban Bitát képviselő id. Bitai Ernő és Szabó Ernő részvételével tartottak az iskola névadása ügyében.