Székely Szabadság NapjaBüntetni készül a csendőrség

2016. március 12., szombat, Közélet

A videofelvételek megtekintése után intézkednek azokkal szemben, akik a március 10-i marosvásárhelyi főtéri tüntetés alkalmával törvénysértést követtek el – tudatta a Maros megyei csendőrség, amely közrendvédelmi feladatokat látott el a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen és tüntetésen. A Maszol hírportál értesülése szerint akár tízezer lejes pénzbírságot is kaphatnak a székely szabadság napjának szervezői.

A csendőrségi tájékoztatás szerint a közrend fenntartása „szükségessé tette a gyülekezési törvényben előírt figyelmeztetések és felszólítások” alkalmazását, amikor a csendőrség a főtér felszabadítását kérte a tüntetőktől, tekintettel arra, hogy a megmozdulást „nem engedélyezték a törvénynek megfelelően”. Lucian Goga Maros megyei prefektus ugyanis korábban azt hangoztatta, hogy csak a megemlékezést lehet megtartani, a felvonulás és a tiltakozás „nem engedélyezett”. A megmozdulás szervezői viszont azt állították, hogy a gyülekezési törvény szerint bejelenteni és nem engedélyeztetni kell a demonstrációt, így azt eredeti terveik szerint bonyolították le.
 A Maszol megkeresésére Ciprian Căluşer, a Maros megyei csendőrség mobilegységének szóvivője elmondta, éppen a felvételeket vizsgálják, amelyek alapján azonosítják, és később megbírságolják „az engedély nélküli felvonulás szervezőit”. Az engedélyhiány mellett csendháborításról is érkezett panasz, ezért is bírságot róhatnak ki.
A csendőrség bejelentésére reagálva Izsák Balázs SZNT-elnök hangsúlyozta: a kilátásba helyezett bírságot jogtalannak tartják, ha kapnak bírságolásra vonatkozó jegyzőkönyvet, azt a bíróságon támadják meg.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2016-03-12: Közélet - :

Babérkoszorú-díjat kapott Farkas Árpád (Magyar állami kitüntetések)

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Farkas Árpád költőt, az elismerést március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tegnap adta át Balog Zoltán, a budapesti kormány emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban.
2016-03-12: Közélet - Fekete Réka:

A tudásalapú gazdálkodás tart meg

Nekünk, magyaroknak a mezőgazdaság az egyik kulcsfontosságú terület a népességmegtartás tekintetében. A földet nem lehet elvenni, a gazdálkodás szülőföldhöz kötődő tevékenység, ami megélhetést biztosít és megtart – hangsúlyozta Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese tegnap a sespiillyefalvi KIDA-központban tartott konferencián, amelynek az agrár szakképzés, támogatási rendszerek és sikeres modellek a Kárpát-medencében volt a témája.