Hírsaláta

2008. április 30., szerda, Belföld

ÚJABB ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A BOLYAIÉRT. A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) júniusban aláírásgyűjtést indít egy olyan törvénytervezet támogatása érdekében, amely a Bolyai Egyetem létrehozásáról rendelkezne — jelentette be tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Hantz Péter, a BKB alelnöke.

A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemről másfél évvel ezelőtt elbocsátott, jelenleg Heidelbergben kutató fizikus elmondta, a kezdeményezők nyílt levélben kérik az erdélyi magyar szervezetek — az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar, illetve a Székely Nemzeti Tanács — támogatását akciójukhoz. (Krónika)

TŰZ A JÉGPÁLYÁN. Éjjel egykor a jégpályához riasztották a gyergyószentmiklósi tűzoltókat, mert kigyulladt a létesítmény bejárata, és a lángok az épületet is fenyegették. Szakértők szerint gyufával játszó gyerekek okozták a tüzet, az igazgató ellenben a közelben megtelepedett hajléktalanokra gyanakszik. (Rompres)

A LEGDRÁGÁBB. Uniós szinten a legnagyobb mezőgazdaságitermék-drágulás Romániában volt. Lengyelországban tavaly a zöldségek tíz százalékkal lettek olcsóbbak, Olaszországban hat százalékkal. Svédországban csupán 1,5 százalékkal, Romániában pedig ötven százalékkal drágultak. Az Eurostat mezőgazdasági statisztikáiból az is kiderül, hogy a teljes mezőgazdaságitermék-skálára az infláció feletti (reál-) növekedés 6,5 százalék. Romániában az átlagos árnövekedés a mezőgazdasági végtermékek esetében 13,8 százalék volt, a legmagasabb Európában. (Adevărul)

JÖN A PEUGEOT? Gyárat létesíthet Romániában a PSA Peugeot Citroën — jelentették be a cég képviselői. A francia autógyártó az elkövetkező négy évben két gyárat épít, egyet Franciaországban, a másikat Kelet-Európában. A számításba vett országok: Románia, Lengyelország, Ukrajna és Törökország. A cég képviselői szerint a két gyár kis űrtartalmú hajtóműveket fog gyártani. Év végére meghozzák a döntést, az üzem pedig 2012-re lesz működőképes. (Ziarul Financial)

INDUL A RONCSAUTÓPROGRAM. Várhatóan már májusban beindul a tizenkét évesnél öregebb autók forgalomból való kivonását célzó roncsautóprogram idei szakasza. A nemrég meghozott, erre vonatkozó kormányhatározat megszületése előtt a vita arról szólt, hogy az autóbontóban leadott ,,tragacsokért" az előző évekhez hasonlóan 3000 lejt fizessen-e az állam, vagy pedig emeljék meg az összeget 4000 lejre. Végül a 3000 lejes változat maradt. (Rompres)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2008-04-30: Közélet - Iochom István:

Falunapok Kézdiszentkereszten

Május 3—4-én tartják Kézdiszentkereszten a falunapokat az iskola udvarán. Polyán nyitja meg megyeszinten a falunapok sorozatát, itt tartják az elsőt e hét végén.
2008-04-30: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Egészséges irodistákat
A körzeti választási irodák tagjainak és elnökeinek fel kell mutatniuk a háziorvos által kiállított, a pszichikai és a fizikai egészségüket tanúsító igazolványt, amelyeknek bizonyítaniuk kell, hogy az illető személy a választások napján képes elvégezni a rá kirótt munkát — írja elő a szenátusban hallgatólagosan elfogadott két törvénytervezet.