Belföldi hírek

2008. április 30., szerda, Belföld
Egészséges irodistákat

A körzeti választási irodák tagjainak és elnökeinek fel kell mutatniuk a háziorvos által kiállított, a pszichikai és a fizikai egészségüket tanúsító igazolványt, amelyeknek bizonyítaniuk kell, hogy az illető személy a választások napján képes elvégezni a rá kirótt munkát — írja elő a szenátusban hallgatólagosan elfogadott két törvénytervezet.

A két jogszabályt Bogdan Cantaragiu DLP-s képviselő nyújtotta be, és mind a helyhatósági, mind a parlamenti választásokra érvényes. Mivel a honatyák — akiknek nem kell alkalmassági dokumentumokat felmutatniuk — a múlt héten lejárt határidő előtt nem tárgyalták le a két javaslatot, ezek eredeti alakjukban lépnek érvénybe.

Majális Romániában

Tömegesen utaznak el a négynapos hét végi szünet idejére az emberek. Az idegenforgalmi szakemberek szerint legtöbben az országon belül kerestek kikapcsolódási lehetőséget. Sokan mennek a tengerpartra, a vasúttársaság Bukarestből négy különvonattal próbál elébe menni a helyszűkének, és a rendes szerelvényekre is több kocsit kapcsolnak. A Prahova-völgyi városkákban néhol felére csökkentett árakkal várják a vendégeket, ez sem olcsó, egy kétcsillagos panzióban legkevesebb 80 lejt kérnek egy kétágyas szobáért. A bevásárlóközpontok rekordbevételeket könyvelnek el, a szokásosnál egyharmaddal nagyobb árukészlet fogyott el a napokban — és ugyanennyivel nőtt a sürgősségek forgalma is. A rendfenntartó erők nagy létszámban vonulnak ki, főként a tömegrendezvények környékén ügyelnek fel. A hegyimentők lavinaveszélyre figyelmeztették a turistákat, a Bucsecs- és a Fogarasi-hegységben 1800 méter fölött 3-as fokozatú riadót rendeltek el az egytől ötig terjedő skálán.

Egy jelölttel kevesebb

A Hargita megyei törvényszék tegnap elutasította a dr. Bokor Márton független polgármesterjelölt ügyvédje által benyújtott fellebbezést, tehát Bokor nem indulhat a helyhatósági választásokon. Korábban az RMDSZ megóvta Bokor Márton jelölését, azzal érvelve, hogy vezető tisztségben lévő köztisztviselőként nem jelöltethette magát. A bíróság előbb elutasította az RMDSZ óvását, másodszor helyt adott neki (ezt fellebbezte meg a jelölt), de Bokor nem nyugszik bele a döntésbe, egészen a strasbourgi emberjogi bíróságig akarja vinni az ügyet, noha tudatában van annak, hogy az idei választásokat lekési. Dr. Bokor Márton az Országos Egészségügyi Hatóság Hargita megyei fiókjának ügyvezető aligazgatója, és még mindig RMDSZ-tagnak tartja magát.

Telket a bentlakásoknak

Az önkormányzatok kötelesek koncesszióba adni területeket az egyetemeknek bentlakások építésére — áll abban a törvénytervezetben, amelyet három NRP-s szenátor, Gheorghe Funar, Verginia Vedinaş és Aurel Ardelean nyújtott be, és amely hallgatólagosan (vita és módosítás nélkül) ment át a tisztelt házon. A jogszabály értelmében 2008—2009-ben a kormány és az önkormányzatok segítségével egyetemi bentlakások épülnek majd, utóbbiak két és tíz euró közötti árat kérhetnek a 49 évre koncesszióba adott terület négyzetméteréért. A terület értékét a helyi tanács állapítja meg. A befektetésekhez szükséges összegeket az állami egyetemek esetében az oktatási tárca költségvetéséből állják, a magánegyetemek esetében pedig hitelekből vagy adományokból. Az így felépített bentlakások színvonalának meg kell egyeznie egy háromcsillagos szálloda által biztosított színvonallal, és 2010-ig kell őket átadni. Az ügyben a képviselőház a döntő szerv.

Szaporodnak a fapados légi járatok

Júniustól második belföldi járatát indítja el a romániai Blue Air diszkont-légitársaság, amely Bukarest és Nagyszeben között is szállít majd utasokat. Az olcsó jegyes légitársaságok között piacvezető cég először a Bukarest—Arad útvonalon helyezte üzembe gépeit. Legerősebb vetélytársuk, a magyarországi Wizz Air február végén Bukarest és Kolozsvár között teremtett közvetlen légi kapcsolatot. A Blue Air 2008-ban 120 millió euró bevételre számít, ami 30 millió euróval több a tavalyi eredményhez képest.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?








eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-04-30: Belföld - x:

Hírsaláta

ÚJABB ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A BOLYAIÉRT. A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) júniusban aláírásgyűjtést indít egy olyan törvénytervezet támogatása érdekében, amely a Bolyai Egyetem létrehozásáról rendelkezne — jelentette be tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Hantz Péter, a BKB alelnöke.
2008-04-30: Közélet - Fekete Réka:

Színjátszóiskola (Szent György-napok)

A Sepsiszentgyörgyön ma véget érő 15. Országos Diákszínjátszó Fesztiválon (ODIF, vagy ahogy a szervezők elkeresztelték, Fiatalok Színházi Találkozója) valami olyasmi született, amire leginkább a színjátszóiskola elnevezés illik.