Háromszéki kalauz 59.A Nagy-Bászka kapuja

2016. április 20., szerda, Faluvilág

Így nevezték természetjáró körökben ezt a vidéket régebben, amikor az egész térségben élénk volt a fakitermelés, iparvasúton szállították Kommandóra és a vízfolyás mentén Nehoiu felé a fát. Gatterek zaja zavarta meg itt-ott akkor a csendet s a Nagy-Szurduk-patak tövénél, vagyis a pataknak a Bászkába való beömlésének övezetében amolyan gyalogos-turista megálló- és szálláshely alakult ki.

A Nagy-Bászka kapuja elnevezés arra utal, hogy ez a bővizű havasi vízfolyás ezen a kapun hagyja el megyénk és az egykori Magyarország ezeréves történelmi határát. A Nagy-Bászka-patak eléggé keskeny völgyben halad a Bodzai-havasok között, pontosabban a havas két hegytömbje, északon a Pintyilő-Penteleu, délen pedig a Podu Calului (ritkábban Lóhavasnak – 1439 m – is nevezett) hegység között. Mindkét masszívum a Bodzai-havasok (Munţii Buzăului) része. Legmagasabb pontja az 1772 m magas magyarosított turistanevén a Pintyilő-csúcs (Munții Penteleu), amely tiszta időben Sepsiszentgyörgy­ről is látható. A Kovászna és Buzău megye közötti határ e lapra eső szakasza a Nagy-Bóta–Tolvajos-hegy–Dörgökő–Szurdoktető vonalán halad az Útpusztája (Up), Kakaspataka teteje (K) nevű magaslatokon, majd a Paltin-patak vonalát követi, átvágja a Nagy-Bászka völgyét és kiemelkedik a Hosszúhavasra. A Nagy-Szurduk-patak tövénél, a Szurduki fatelep (SZ) amolyan turistapihenő ma is, ahonnan erdőipari úton könnyen megközelíthető az Alsó-Bászka-völgy festői övezete. A Bászka vize a Paltin tövénél hagyja el megyénk területét, és a Buzău megyei Varlam helységnél ömlik össze a Kis-Bászkával, ahol már korszerű vendégház is működik. Varlamtól piros sáv turistajelzés vezet a Penteleu-csúcsra (3,5–4 óra). Jelkulcs: V – Vénasszony pusztája.

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2016-04-20: Faluvilág - Iochom István:

Játszótereket adtak át

Kézdiszentléleken szombaton, Kézdiszentkereszten pedig hétfőn adtak át ünnepélyes keretek között  parkot, illetve játszóteret.
2016-04-20: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Turisztikai kiállítás másodjára (Szent György Napok)

Idén is változatos turisztikai kínálatból lehet válogatni a Szent György Napokon, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az ASIMCOV-val, valamint a Transilvania Turism Service Kft. másodjára szervezi meg a Travel&Fun turisztikai kiállítást. A kétnapos rendezvényen magyarországi és hazai vendéglátók ajánlatait tekinthetjük meg, s az ottani tombolajegyekkel üdülést is nyerhetünk a kiállítók jóvoltából.