Hírsaláta

2008. május 3., szombat, Belföld

PERBEN PÓPÁVAL, PAPPAL. A RMDSZ sikertörténetként könyveli el a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna-iskola sportpályájának 49 évre való bérbeadását a tanintézménynek, Tőkés László EP-képviselő, királyhágó-melléki református püspök ellenben arról számolt be, hogy tovább gyűrűzik a sportpályája ügye, a püspököt június 23-ára idézték a bíróság elé.

A Szentháromság ortodox egyházközség pópája ezúttal nemcsak illetéktelen behatolással és kerítésrongálással, de lopással is vádolja az alperest, állítva, hogy a kerítés egy darabját magával vitte. A püspöknek nemcsak a pópával, de saját papjaival is akad perlekednivalója. Beszámolója szerint nemrég Gencsen sikerült megakadályozniuk, hogy a palástjától megfosztott Báthori Gyulát visszaköltöztesse a parókiára a végrehajtó, aki a Legfelsőbb Bíróságtól remél immár igazságszolgáltatást. Bányai Ferenc temesvári lelkipásztort április 25-ei határozatában másodjára szólította fel lemondásra az egyházkerület igazgatótanácsa. A besúgói múltú lelkész ellen jogi eljárást helyeztek kilátásba, ha nem tesz eleget a határozatnak. Tőkés elmondta: legújabban további három kollaboráns lelkész kilétére is fény derült, Halász Sándor és Kovács Imre Magyarországon, míg Fazakas Sándor jelenleg is Nagyváradon szolgál. (Új Magyar Szó)

MINDENKI LEGYEN EGYENLŐ A TÖRVÉNY ELŐTT. Tőkés László nyílt levélben kérte a román parlamenttől az egyházi személyek átvilágítás alóli felmentésének törlését. A református püspök elfogadhatatlannak tartja, hogy a papok privilégiumot élvezzenek e téren, szerinte az Isten mindenkit egyenlőnek teremtett, és a papokra is ugyanazok a törvények vonatkoznak, ezért nem ért egyet a képviselőház jogi bizottságának döntésével, hogy felmentette a papokat az átvilágítás alól. A püspök-politikus úgy véli, egyes szekus kollaboránsok manapság is a közélet aktív résztvevői, ezért olyan nehéz leleplezni őket. (Rompres)

GYORSABBAN HONOSÍTJÁK A DIPLOMÁKAT. Leegyszerűsödött a külföldön szerzett egyetemi diplomák itthoni elismertetése, ezentúl legtöbb negyvenöt nap alatt honosíthatják az okleveleket. A nemzetközileg elismert első ötszáz egyetem végzettjeinek még ennyit sem kell várniuk: tíz nap alatt honosítják diplomáikat. Tavaly a romániai szakbizottságtól ezren kérték külföldi oklevelük elismerését, legtöbbjét Magyarországon szerezték. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2008-05-03: Közélet - Váry O. Péter:

Színházi seregszemle Brassóban

Május 4—14. között Brassóban tartják a IV. Interetnikai Színházi Fesztivált, a romániai kisebbségi színházak, társulatok vándorló seregszemléjét.
2008-05-03: Közélet - Fekete Réka:

Ránk fér egy kis lovagiasság

Miután dicső királyunk és szépséges felesége végighallgatta az öt lovag bemutatkozását, tekintetével méltatta a felvonultatott címereket, és rábólintott a lovagi tornák kezdésére, a nemes ifjak Nagy Lajos korát firtató kérdésekre válaszoltak, majd nekiláttak a sárkánykészítésnek.