Hemolitikus urémia gyanúja újból

2016. április 25., hétfő, Közélet

Szombat délután a bukaresti Marie Curie Sürgősségi Gyermekkórházba szállították Sepsiszentgyörgyről azt a kétéves és kilenc hónapos hidvégi gyermeket, akinél a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a hemolitikus urémia szindróma jellegzetes tüneteit fedezték fel.

Dr. Antal Álmos orvos igazgató lapunknak elmondta, a szóban forgó kis páciensnél véres széklet, súlyos vérszegénység jelentkezett, egyre romlottak a vesefunkciói, ezért döntöttek úgy, hogy a fővárosi gyermekkórházba küldik, ahol lehetőség van peritoniális dialízisre. A megyében ez a második ilyen eset, március elején egy nagyborosnyói kisbabát szállítottak hasonló gyanúval a Marie Curie-kórházba, akkor nem igazolódott be a bakteriális fertőzés. A hemolitikus urémia szindróma februárban Argeş megyében jelent meg tömeges megbetegedésként, amelynek három halálos áldozata volt. A márciusban Brassó megyéből beutalt beteget közel két hete engedték haza, az egészségügyi minisztérium közleménye szerint akkor ő volt az utolsó, akit az említett kór miatt kezeltek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2016-04-25: Közélet - :

Újjáéledt hangszignó (Szent György Napok)

A városnapok negyedszázados történeteire emlékező délutánon merült fel, hogy az ünnepnek a kezdetekkor nem csupán vizuális, hanem zenei arculata is volt. Néhai Kónya Ádám javaslatára a Sepsiszentgyörgyi kézirat egyik magyar táncát emelték be hangjelnek, s az akkor minden műsorszám előtt felcsendült, mintegy hívogatva a közönséget. Fel kellene újítani – hangzott el a javaslat.
2016-04-25: Közélet - Szekeres Attila:

Miénk itt a tér

Miénk itt a tér – csendült fel tegnap este Sepsiszentgyörgy főterén a Szent György Napok záróakkordjaként tartott Zenevonat című produkció ráadásában. Erre mintha visszaköszönt volna az egy estével korábbi Karthago-koncert egyik dalának refrénje: ezer éven át. Hiszen, a Karthagóval énekelve: Apáink útján járunk még, őseink táncát járjuk még (…) ezer éven át megtanultuk már, mire jó a szív és a száj.