Hírsaláta

2007. június 29., péntek, Belföld
BOTRÁNY AZ ET KÖZGYŰLÉSÉN. A román küldöttség a továbbiakban nem vesz részt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában — jelentették be a delegáció tagjai Strasbourgban.

A képviselők ezzel a parlamenti közgyűlés egyik szerdai határozata ellen tiltakoztak: a dokumentumban a strasbourgi testület azt állította, hogy ,,nagy valószínűséggel" több éven át léteztek titkos, a CIA által irányított fogdák Romániában és Lengyelországban, s hogy ezeket a helyeket sikerült is azonosítani. Mind a román, mind a lengyel kormány többször is határozottan cáfolta az állítást, amelyet a két ország képviselői megpróbáltak kivetetni a parlamenti közgyűlés elé került határozattervezetből — sikertelenül. (MTV-Híradó)

CIVIL SZERVEZETEK A MÁTYÁS-SZOBORÉRT. Azonnali cselekvésre szólítanak fel erdélyi magyar civil szervezetek minden illetékest a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálási munkálatainak megkezdése érdekében. Fadrusz János 105 évvel ezelőtt leleplezett, monumentális emlékművének állaga vészesen romlik, ennek ellenére a kincses város önkormányzata hosszú ideje halogatja a felújítást. Az emlékmű restaurálásának szükségessége már a ,,magyarfaló" Gheorghe Funar polgármester mandátuma idején felmerült, ám akkoriban Kolozsvár magyar közössége — beleértve az RMDSZ képviselőit — azért nem merte sürgetni a restaurálást, mert a szélsőségesen nacionalista elöljáró csak akkor lett volna hajlandó pénzt adni a munkálatokra, ha az emlékművet nem a helyszínen újítják fel. Funar 2004-es bukása után a főtéri gödröket (egy kivétellel) betömette a demokrata Emil Boc polgármester vezette önkormányzat, ám a város ékességének számító Mátyás-szobor felújításának ügye nem sokat mozdult előre. Tavaly a városháza által a restaurálási munkálatok elvégzésére meghirdetett pályázatra egyedül Kolozsi Tibor és az Utilitas Alapítvány jelentkezett, ám őket válaszra sem méltatta a polgármesteri hivatal. (Magyar Nemzet)

ÁLLAMFŐ LENNE NĂSTASE. Újra megpályázza az államelnöki széket Adrian Năstase. Ezt a Realitatea TV-ben jelentette be. Kifejtette: a közeljövőben konzultációt tervez pártja vezetőivel. Ugyanakkor úgy értékelte, jelenleg idegesség, fejetlenség és zavar uralkodik az SZDP-ben.

TERVEZ A MINISZTER. Megváltoztatná az Alkotmánybíróság működésének feltételeit az igazságügyi miniszter. A közszolgálati tévé műsorában fejtette ki, azért van erre szükség, mert túlterhelt az intézmény, és nem tudja megfelelően elbírálni a beadványokat. Tavaly az Alkotmánybírósághoz 2000 beadvány érkezett, de csupán ezek egy százalékánál ítélték jogosnak a kifogásokat. Tudor Chiuariu szerint előrelépéshez vezetne, ha módosítanák a törvényt, és nem lenne kötelező a per felfüggesztése akkor, ha valamelyik fél az Alkotmánybírósághoz fordul. (Evenimentul zilei)

ISMÉT MURFATLAR BĂSESCU SZÜLŐVÁROSA. A képviselőház megszavazta a Konstanca megyei Basarabi, Traian Băsescu szülővárosa nevének megváltoztatását, így az hamarosan ismét Murfatlar lesz. Valeriu Tabără demokrata párti képviselő szerint az intézkedés segíti, hogy a település visszakapja eredeti hírnevét, hiszen a környék határokon innen és túl ismert kitűnő borairól. Tabără hozzátette: a vidék adottságai révén hasonlít a franciaországi Champagne-hoz. A város nevét 1800-ból származó dokumentumok említik először, a Murfatlar annyit jelent, Murfat utódai. Az elnevezést 1924-ig tudták megtartani, akkor azonban egy politikai vita következtében Basarabi-ra változtatták. Később, 1965-ben ezt visszaírták Murfatlarra, majd 1980-ban ismét Basarabi lett. (Szabadság)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2007-06-29: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Brit kormányátalakítás
A várakozásoknak megfelelően személycseréket hajtott végre tegnap kormánya legfontosabb posztjain Gordon Brown brit kormányfő.
2007-06-29: Nyílttér - x:

Az utca hangja

N. N., Kovászna. A Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont egykori eminens diákjának emlékére minden évben jutalomban részesül az a végzős diák, aki az évek során a legjobb tanulmányi eredményt érte el. Idén Benedek Tekla XII. C osztályos diák érdemelte ki a díjat 9,93-as általánossal. A kuratórium sok sikert kíván növendékének, és megköszöni az anyagi segítséget minden adakozónak.