Szemléletváltásra van szükség

2016. május 7., szombat, Közélet

Nem elég kigondolni, hogyan oldunk meg egy problémát, tovább kell lépni és cselekedni; nem a hiányosságokat kell keresni a másik emberben, hanem a jó tulajdonságokat erősíteni benne – ezek voltak a kiemelt témái annak a programnak, amelyen a sepsiszentgyörgyi Ady Endre Általános Iskola három pedagógusa vett részt Dániában egy Erasmus+ pályázat részeként, és amelynek tanulságait az érintettek itthoni munkájukban kamatoztatják.

  • Érdemes pályázni, vélik az Ady-iskolában
    Érdemes pályázni, vélik az Ady-iskolában

 A kétnyelvű Ady-iskolában nemcsak nyelvi és kulturális különbségek vannak a diákok között, hanem a szociális háttér tekintetében is nagyon változatos az összetétel, ami gyakran nehezen megoldható kérdések elé állítja a pedagógusokat – hangsúlyozza Grüman Rozália igazgató. Ezért is gondolták, hogy az Interkulturalitás és kreativitás a minőségi iskoláért elnevezésű, tavaly meghirdetett programra érdemes pályázniuk; arra számítottak, jó ötleteket és gyakorlatokat gyűjthetnének, amelyek itthon hasznukra lennének.
A tavalyi tíznapos máltai képzésen az iskola három pedagógusa tizenegy ország résztvevőivel együtt arról tájékozódott, miként lehet eredményesen irányítani gyermekközösségeket úgy, hogy mindenki figyeljen a másikra, fogadják el a különbözőségeket, ismerjék meg önmaguk és társaik képességeit, értékeit. A nemrég Dániában tartott képzésen, amelyet menedzsmenthez tartozó kérdésekről tartottak, az iskola másik három pedagógusa vett részt, köztük az iskolaigazgató, itt a problémamegoldó gondolkodás és cselekvés volt a fő téma.
Grüman Rozália lapunknak elmondta, tapasztalataikat itthon megosztották kollégáikkal, módszertani tevékenységen más iskolákban is ismertetnek néhány jó gyakorlatot, de legfőképpen a mindennapokban veszik hasznát a látottaknak, hallottaknak. Úgy véli, bizonyos kérdésekben szemléletváltásra van szükségük, tenniük kell azért, hogy mindenki olyan feladatokat kapjon, amihez a legjobban ért. Ez diákra, tanárra egyaránt érvényes, és akkor nem marad el a sikerélmény, ezáltal mindenki elégedettebb – véli az iskolavezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2016-05-07: Vélemény - Szekeres Attila:

Megismerni a székelység történetét, avagy gyökereinkkel kapaszkodunk (Kármentő)

Ma tartják A székelység története – Kádár Gyula Emlékverseny második fordulóját Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, majd az eredményhirdetést és díjazást a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. De miről is van szó?
2016-05-07: Közélet - Hecser László:

Sátortábort terveznek a Hidegaszóba

A Vargyas-szorosba kikapcsolódni érkezők lakhatási és szórako­zási körülményeit javítaná a vargyasi önkormányzat azáltal, hogy az Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület látogatóközpontja melletti 2,8 hektáros területen négyszáz férőhelyes sátortábort alakít ki.