Sátortábort terveznek a Hidegaszóba

2016. május 7., szombat, Közélet

A Vargyas-szorosba kikapcsolódni érkezők lakhatási és szórako­zási körülményeit javítaná a vargyasi önkormányzat azáltal, hogy az Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület látogatóközpontja melletti 2,8 hektáros területen négyszáz férőhelyes sátortábort alakít ki.

  • Májusi kempingezők a Vargyas-szoros bejáratánál. Fotó: Facebook/elveszett világ természetvédelmi egyesület
    Májusi kempingezők a Vargyas-szoros bejáratánál. Fotó: Facebook/elveszett világ természetvédelmi egyesület

Az Orbán Balázs-barlang környéke vadregényes tájai és gazdag élővilága okán méltán népszerű, évente több ezren keresik fel, és akik több napot töltenek a szoros környékén, évtizedek óta a patak partján sátoroznak, rendezetlen körülmények között. Vargyas leköszönő polgármestere, Ilkei Ferenc úgy véli, az új köz­ségvezetésre háruló egyik nagyobb feladat sátortábor létrehozása lesz.
A már papírokra vetett tervek szerint a sátraknak és lakókocsiknak megfelelő hely mellett kis üzlethelyiséget alakítanának ki, parkolót, mellékhelyiségeket, a flekkenezni kívánók számára biztonságos tűzhelyeket, játszótereket, sportpályát építenének és tusolókat szerelnének fel. „A turisták – főleg a fiatalja – legtöbbször nem nézik, hova, kinek a telkére verik fel sátraikat, tüzet tesznek nem biztonságos helyekre is, sokszor szemetet is hagynak maguk mögött, tisztálkodásra pedig nincs lehetőségük. Ezen kívánunk változtatni. Mihamarabb el kell készíttetni a pályázati dokumentációt, majd lehetőséget keresni, hogy a vidékfejlesztési alapokból vagy LEADER-irodánál – a LEADER-stratégiába belefoglaltuk az igényt – lehessen annyi pénzt szerezni, hogy e nem mindennapi, Vargyas népszerűsítésében, de megítélésében is szerepet játszó beruházás Hidegaszóban megvalósulhasson” – nyilatkozta Ilkei.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1208
szavazógép
2016-05-07: Közélet - Fekete Réka:

Szemléletváltásra van szükség

Nem elég kigondolni, hogyan oldunk meg egy problémát, tovább kell lépni és cselekedni; nem a hiányosságokat kell keresni a másik emberben, hanem a jó tulajdonságokat erősíteni benne – ezek voltak a kiemelt témái annak a programnak, amelyen a sepsiszentgyörgyi Ady Endre Általános Iskola három pedagógusa vett részt Dániában egy Erasmus+ pályázat részeként, és amelynek tanulságait az érintettek itthoni munkájukban kamatoztatják.
2016-05-07: Közélet - :

Csaló házvezetőnő

Újabb családot vert át a különböző álneveken dolgozó házvezetőnő Sepsiszentgyörgyön: N. I. a napokban tett feljelentést ellene, és hasonló lépésre biztatja sorstársait is. Elmondása szerint lapunkban olvasott a csalóról, aki néhány heti munka után sorra több hirtelen elhunyt hozzátartozójának temetésére kér kölcsön pénzt, amivel aztán eltűnik. A módszert már legalább tizenkét helyen alkalmazta – állítja a legújabb károsult, aki előbb a helyi rendőrségen próbált panaszt tenni, onnan azonban a 112-es egységes sürgősségi telefonszámra irányították. Hívására ki is küldtek valakit, aki jegyzőkönyvet vett fel, és azt tanácsolta a panaszosnak, hogy minél több pórul járt személyt mozgósítson, mert ha többen vannak, nagyobb büntetést kaphat a szélhámos. (demeter)