Hírsaláta

2008. május 7., szerda, Belföld

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG BEKAPHATJA. Beintett az alkotmánybíróságnak Mircea Toma, a Sajtófigyelő Ügynökség elnöke, amiért a szabad önkifejezés jogát csorbítva 2007 elején alkotmányellenesnek minősítette a rágalmazás és a sértés eltávolítását a Büntető Törvénykönyvből. Eszerint bűncselekménynek számítanak azok a cselekedetek, melyek során az elkövető ,,a becsület csorbítására alkalmas tényt" állít más előtt a sértettről.

Az Academia Caţavencu szatirikus hetilap főszerkesztő-helyettese kifejtette, az elmúlt évben a szabad önkifejezés jogát jogi úton próbálták korlátozni, ezért a sajtószabadság mértéke Romániában csökkent. A tanulmány számtalan felháborító esetet sorol fel, mint például Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő sikertelen törvénymódosító javaslatát, hogy induljon bűnvádi eljárás mindazon újságírókkal szemben, akik hamis információkat jelentetnek meg. A tanulmány szerint fel kell gyorsítani a közvitán lévő médiatörvény elfogadását, támogatni a médiát fenntartó pénzforrások átláthatóságát, és pénzforrásokat elkülöníteni az újságírók szakmai továbbképzésére. (Manna)

FRATTINI MENESZTÉSÉT KÖVETELI. Renate Weber, a Nemzeti Liberális Párt európai parlamenti képviselője a román emigránsok elleni ismételt támadások miatt Frattini menesztését követeli. Szerinte Franco Frattini nyilatkozatai elfogadhatatlanok, az olasz uniós biztos úgy viselkedik, mintha elnyújtott kampányszabadságon tartózkodna. Renate Weber hivatalosan is benyújtja felszólítását az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Durrao Barossónak. (Kolozsvári Rádió)

REZERVÁTUM LESZ VERESPATAK? A szenátus elfogadta a Verespatak régészeti és természeti rezervátummá nyilvánítására vonatkozó törvénytervezetet, melyet a Nagyrománia Párt három szenátora és három képviselője nyújtott be. A jogszabály értelmében a Verespatakot és környékét magába foglaló rezervátumot a művelődési, a belügyi és közigazgatási, valamint a mezőgazdasági tárca gondnoksága alá helyeznék. A törvénytervezetnek meg kell kapnia a képviselőház jóváhagyását is, mely ebben az esetben a döntéshozó ház. (Krónika)

INDUL A MAROSVÁSÁRHELYI TELEVÍZIÓ. Az első 24 órában sugárzott azonosító jelek után kezdődik a saját műsor szórása. Kezdetben a helyhatósági választásokhoz kapcsolódó kampányműsorokat közvetítenek. Az adás a Román Televízió kettes csatornáján fogható. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-05-07: Közélet - B. Kovács András:

Általános érdek az MPP jó szereplése (Álláspont)

Háromszéken ma legalább három rádióadó és külön újság sulykolja hetek óta, hogy az RMDSZ-jelöltek (mellesleg médiatulajdonosok és -bérlők) az igaziak, ők ragadják majd ki e megyét és településeit abból a tespedésből, melyben másfél évtizednél régebb süllyedt.
2008-05-07: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Markó bizakodó
Az RMDSZ a romániai magyarok 76 százalékának támogatását élvezi, míg a Magyar Polgári Párt csupán a szavazatok tizenkét százalékát kapná meg a magyar lakosság voksaiból ― jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap a szövetség által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva. Markó úgy értékelte, az RMDSZ-nek sikerült visszaszereznie az EP-választásokkor elveszített támogatóinak egy részét, és rámutatott, a szövetség akkor is jó eredményt ért el, amikor a magyarok egy része nem szavazott rá. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka támogatja, hogy az RMDSZ kormányon legyen, és 63 százalékuk júniusban elmegy szavazni. A magyarok prioritásait firtató kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a legfontosabb a fiatalok lakásügyének rendezése, a nyugdíjak emelése, a korrupció felszámolása és a helyi autonómia. Markó hangsúlyozta, hogy az RMDSZ célja elérni legalább a 2004-es választások eredményeit.