Belföldi hírek

2008. május 7., szerda, Belföld
Markó bizakodó

Az RMDSZ a romániai magyarok 76 százalékának támogatását élvezi, míg a Magyar Polgári Párt csupán a szavazatok tizenkét százalékát kapná meg a magyar lakosság voksaiból ― jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap a szövetség által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva. Markó úgy értékelte, az RMDSZ-nek sikerült visszaszereznie az EP-választásokkor elveszített támogatóinak egy részét, és rámutatott, a szövetség akkor is jó eredményt ért el, amikor a magyarok egy része nem szavazott rá. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka támogatja, hogy az RMDSZ kormányon legyen, és 63 százalékuk júniusban elmegy szavazni. A magyarok prioritásait firtató kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a legfontosabb a fiatalok lakásügyének rendezése, a nyugdíjak emelése, a korrupció felszámolása és a helyi autonómia. Markó hangsúlyozta, hogy az RMDSZ célja elérni legalább a 2004-es választások eredményeit.

Băsescu segítségét kéri az EMI

Az anyanyelv hivatalos használatát biztosító húszszázalékos küszöb tíz százalékra csökkentését kéri az EMI Traian Băsescu államfőtől. Az Erdélyi Magyar Ifjak levelében a kolozsvári áldatlan állapotokra hívják fel az államelnök figyelmét. Rámutatnak, a város magyar lakossága 1948-ban még 58 százalékos volt, 2002-re az erőszakos kommunista betelepítésnek köszönhetően csökkent 19 százalékra. A kolozsvári hivatalokban nincs mód magyar ügyintézésre, és a román egynyelvűség még az utcanévadásban is kizárólagos. Arra kérik Băsescut, tisztségénél fogva járjon közben, hogy a parlament módosítsa a hivatalos nyelvhasználatról szóló törvényt, a küszöböt ne csak a településen élők aránya szerint határozzák meg, hanem Finnországhoz és Kanadához hasonlóan vezessenek be normatív küszöböt, illetve Kolozsvár számára határozzanak meg külön státust.

Megakadályozták a visszalakoltatást

Mintegy hetven rendőr és fegyveres terrorelhárító vonult fel tegnap a gencsi református parókia elé, hogy segítsen a botrányairól elhíresült gencsi exlelkész, Bátori Gyula erőszakos visszalakoltatásában. A karhatalom az alkotmány biztosította egyházi autonómiát lábbal tipró kirakatper azon döntését igyekezett végrehajtani, melynek értelmében a papi szolgálattól megfosztott Bátorit megilletné az egyházközség tulajdonában lévő paplak használatának joga. Bátorit a református egyház sikkasztás miatt fosztotta meg lelkészi státusától, de a román igazságszolgáltatás és karhatalom védelme alatt hosszú hónapok óta lejárató hadjáratot folytat a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület és Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő ellen. A gencsi református hívek tegnap a parókia elé vonultak, hogy megakadályozzák a visszalakoltatást, a karhatalom felfegyverzett álarcos kommandósokkal érkezett a parókia kapujához, akik az ellenállás miatt végül dolguk végezetlenül távoztak a helyszínről.

Elnöki csetepaté

Az államcsínyek szakértőjének nevezte Ion Iliescu exállamfőt Traian Băsescu államelnök kedden a Radio România Actualităţi műsorában. Arról kérdezték, hogy mit lehetne tenni a korrupcióellenes harc fokozásáért. Válaszában kiemelte, a Brüsszelből érkező figyelmeztetéseknek már nem ugyanaz a hatásuk, és a román intézményekre hárul a fontos szerep. ,,El kell mondanom, mert ezekről a dolgokról tudni kell; Tăriceanu úr az SZDP-vel, és főként Iliescuval két ügyben üzletelt: az NLP megszavazza az államelnök felfüggesztését, és kizárja a DP-t a kormányból, cserében az SZDP támogatja a kormányt a mandátum végéig. Iliescunak, aki egyébként specialista az államcsínyekben, egyik célja pont az volt, ami tavaly április 19-én történt a parlamentben. Ez demokratikus színezetű államcsíny volt" ― mondta Băsescu. Hozzátette, az alkotmány módosítására van szükség, a parlamenti képviselők felelősségét tisztázni kell. Ion Iliescu szenátor elutasította Traian Băsescu államelnök vádjait, és kijelentette, hogy Băsescu ,,egész egyszerűen megszállott". ,,Meglep, hogy az államelnök mennyire foglalkozik a személyemmel. Körülbelül egy éve nem fűztem kommentárt ehhez az ügyhöz, és nem én voltam a kezdeményezője az államelnök felfüggesztésére irányuló akciónak" ― nyilatkozta Iliescu.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-05-07: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG BEKAPHATJA. Beintett az alkotmánybíróságnak Mircea Toma, a Sajtófigyelő Ügynökség elnöke, amiért a szabad önkifejezés jogát csorbítva 2007 elején alkotmányellenesnek minősítette a rágalmazás és a sértés eltávolítását a Büntető Törvénykönyvből. Eszerint bűncselekménynek számítanak azok a cselekedetek, melyek során az elkövető ,,a becsület csorbítására alkalmas tényt" állít más előtt a sértettről.
2008-05-07: Közélet - Iochom István:

Időhúzás Bereckben

Mint hírül adtuk, 2008 februárjában a berecki községháza végleges és jogerős ítélettel visszakapta a berecki állami erdészet székházát, az ojtozi, valamint a perdikátori kantonházat és csemetekertet, melyet a helyi földosztó bizottság már 2006-ban jóváhagyott visszaszolgáltatásra az egykori tulajdonosoknak, vagy azok örököseinek, de annak határozatát a Romsilva megtámadta, és eddig húzódott a pereskedés.