Röviden

2007. május 30., szerda, Világfigyelő
Bencze Józsefet jelöli Gyurcsány

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc — jelentette be tegnap a kormányfő.

Hozzátette: a döntés a leköszönő és az új igazságügyi és rendészeti miniszterrel egyetértésben született. A miniszterelnök azt kérte Bencze Józseftől, hogy keményen, határozottan és emberséggel vezesse a rendőri testületet. Az országos rendőrfőkapitány-jelölt hangsúlyozta: mielőbb szeretné visszaállítani a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát.

Gergényi elégedett saját munkájával

Magát dicsérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány azon a tegnapi ünnepi állománygyűlésen, amelyen elköszönt a fővárosi rendőri vezetőktől. Az októberi megemlékezéseket szétverő főkapitány az őszi eseményekről egy szót sem szólt, csak az elmúlt négy év általa sikeresnek tartott intézkedéseiről beszélt. Szerinte vezetése alatt Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa lett, és nullszaldóssá tette a hiánnyal küzdő BRFK-t. Hozzátette: irányítása alatt egy konkrét szakmai programot valósított meg. Ismét felállították a központi gépkocsizó, a korábbi URH-szolgálatot, a City-rendőrséget, valamint hét helyen létrehozták a lakótelepi rendőrséget, és megerősítették a belváros, az aluljárók és a pályaudvarok biztonságát is.

Megoldásokat keres a VMSZ

A Kárpát-medencei magyar képviselők fórumának munkájáról, a schengeni csatlakozás okozta problémákról, valamint a határon átnyúló fejlesztések lehetőségéről egyeztetett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) új elnöke és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap a Parlamentben. Pásztor István szerint nem az ígéretek, hanem a racionális megoldáskeresés idejét éljük, ezért a konkrét együttműködési lehetőségek kerültek elsősorban napirendre a megbeszélésen.

Igazat mond Malina Hedvig

Igazat mond pszichiátere szerint az a szlovákiai magyar lány, aki azt állítja, azért verték meg, mert magyarul beszélt az utcán. A pszichiáter harmincórás kezelés után állítja ezt. A szlovák rendőrség szerint Malina Hedvig nem mond igazat, a történetet csak kitalálta, és ezért a bíróság akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti. Közben a magyar lány továbbra is azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány külsérelmi nyomait két egymástól független orvosi látlelet is bizonyítja.

Összecsaptak az antiglobalisták a rendőrökkel

Rendőrök verték szét a globalizációellenes baloldaliak tüntetését Hamburgban. Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget, amely barikádokat emelt, és Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre. A zavargásokban többen megsérültek, a rendfenntartók csaknem száz embert állítottak elő. A G8-csúcsértekezletet júniusban tartják Németországban.
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2007-05-30: Világfigyelő - x:

Átfogó erőfeszítéseket sürgetett a klímaváltozás ellen az ASEM

Konkrét időpont, illetve célkitűzések említése nélkül globális és átfogó erőfeszítéseket sürgettek a klímaváltozás ellen az Európai Unió és az ázsiai országok külügyminiszterei tegnap Hamburgban véget ért találkozójukon. Az Ázsia—Európa Tanácskozás (ASEM) kétnapos külügyminiszteri fórumán a huszonhét uniós tagállam, továbbá tizenhat ázsiai ország — a tíz ASEAN-tagállam, valamint Kína, India, Dél-Korea, Pakisztán, Japán és Mongólia — külügyi vezetője vett részt.
2007-05-31: Nemzet-nemzetiség - x:

Van őriznivalónk! ( Haáz Sándor, 1912—2007)

2007. május 21-én, hétfőn reggel kaptuk a hírt Székelyföldről, hogy kedves rokonunk, idős Haáz Sándor néprajzkutató tanár életének 95. évében marosvásárhelyi otthonában a földi létből csendesen eltávozott…