Átfogó erőfeszítéseket sürgetett a klímaváltozás ellen az ASEM

2007. május 30., szerda, Világfigyelő
Konkrét időpont, illetve célkitűzések említése nélkül globális és átfogó erőfeszítéseket sürgettek a klímaváltozás ellen az Európai Unió és az ázsiai országok külügyminiszterei tegnap Hamburgban véget ért találkozójukon. Az Ázsia—Európa Tanácskozás (ASEM) kétnapos külügyminiszteri fórumán a huszonhét uniós tagállam, továbbá tizenhat ázsiai ország — a tíz ASEAN-tagállam, valamint Kína, India, Dél-Korea, Pakisztán, Japán és Mongólia — külügyi vezetője vett részt.
A részvevők egyetértettek abban, hogy a környezetvédelem erősítése érdekében hatékony intézkedésekre van szükség mind az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, mind pedig a környezetkímélő energiaforrások fokozottabb alkalmazása terén. A zárónyilatkozatba ugyanakkor ezzel összefüggésben semmifajta konkrét célkitűzés nem került be. Azt ugyanis elsősorban a japán diplomácia ellenezte arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok, Kína és India elutasított minden ilyen jellegű kötelezettségvállalást. Korábban diplomáciai források azt állították: a részvevők egyetértettek abban, hogy 2009-ig le kell zárni az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló új nemzetközi szerződés tárgyalásait.

Az ASEM tagországai egyetértettek ugyanakkor abban, hogy hatékony környezetvédelmi intézkedéseket kell kidolgozni a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény felváltására. Hangsúlyozták azt is, hogy ez globális megközelítést követel.

A tanácskozás második napján a környezetvédelem mellett külpolitikai kérdések is napirendre kerültek. A közel-keleti válságról Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője tartott beszámolót. A térségben a közelmúltban tett látogatásának tapasztalatait összegezve Solana meglehetősen borúlátó képet vázolt a kibontakozásról, utalva arra, hogy a palesztin nemzeti egységkormány az összeomlás szélén áll, az izraeli kabinet pedig súlyos bizalmi válságba került. Szó volt még a terrorizmus elleni harcról, a résztvevők az együttműködés erősítésében állapodtak meg.
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 681
szavazógép
2007-05-30: Világfigyelő - x:

Korlátlan ideig érvényesek a magyar igazolványok

Az Országgyűlés egyhangúan, 306 igennel szavazta meg a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosítását.
2007-05-30: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Bencze Józsefet jelöli Gyurcsány
Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc — jelentette be tegnap a kormányfő.