Tizenöt éves a sepsiszentgyörgyi Rotary KlubCselekvően a közösségért

2016. június 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Rotary Klub olyan üzletemberek és különböző szakterületeken tevékenykedők csoportja, akik önként vállalják, hogy saját vagyonukból és cégeik által, valamint kapcsolataik révén jótékony célokat támogatnak, közösségük javára cselekszenek – hangsúlyozzák a sepsiszentgyörgyi klub tagjai. A civil szerveződés fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepi vacsorára meghívták a támogatókat, valamint a kézdivásárhelyi, székelyudvarhelyi és brassói   partnerklubokat, ismertették tevékenységüket és jövendőbeli céljaikat.

  • A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub tagjai – tizenöt év a közért
    A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub tagjai – tizenöt év a közért

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub alapítását a rijsseni (Hollandia) és  a brassói klub segítette, a Rotary Chartát 2000 októberében kapták meg az egyesült államokbeli nemzetközi központtól. A klub első elnöke Beke Tibor volt, az alapszabályzat szerint a tagság évente választ új elnököt, a Rotary-év július 1-jén kezdődik. Nagy László jelenlegi elnököt Martin Pildner váltja, aki a június 17-ei Rotary-gyűlésen veszi át a tisztséget. Huszonkét rendes tagja (évi hatszáz lejes tagsági díjat fizető) és két tiszteletbeli tagja van jelenleg a klubnak: Szilágyi Zsolt nyugalmazott karnagy, énekes és Berencsi Attila, a nyíregyházi Vay Ádám Egyesület elnöke, akinek nevéhez több háromszéki jótékonysági akció fűződik. Keresztes Zoltán, a  sepsiszentgyörgyi Rotary egyik tagja lapunknak elmondta, ott segítenek, ahol szükség van, saját anyagi erőforrásaik mellett cégektől gyűjtenek és az összegeket a közösség javára fordítják.
Az elmúlt tizenöt év alatt félmillió euró értékben nyújtottak támogatást különböző közösségi létesítményeknek, köztük 19 ezer eurót a sepsiszentgyörgyi szociális étkezde felszerelésére, 7300 eurót a kovásznai szívkórház mofettájának felújítására, 2500 eurót egy iskolai pékség berendezésére, 1500 eurót a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályának korszerűsítésére, 2500 eurót a Batt­hyány informatikai terem berendezésére (közösen az Amőba Alapítvánnyal és a nyíregyházi Vay Ádám Egyesülettel), 20 ezer dollárral egy kálnoki ifjúsági terem berendezéséhez és 6000 euróval a sepsiszentgyörgyi Rákóczi-szobor felállításához járultak hozzá, 80 ezer euró értékben a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ felújítását, bővítését támogatják.
A Rotary Klub a rászoruló gyermekeket is segíti, egy magántulajdonban lévő sepsiszentgyörgyi házat bérel, amelyben a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal együttműködve egy kisebb osztálynyi gyermek kap minden délben meleg ebédet, a délutáni foglalkozásokon pedig a házi feladatok megoldása mellett sok hasznos dolgot megtanulnak játékosan.
Nagy László lapunknak elmondta, továbbra is támogatják a rászoruló gyermekeket, és szeretnék felújítani a tehetséges diákokat támogató programjukat, amelyre eddig 3500 eurót fordítottak, de a továbbiakban szem előtt tartják, hogy a tanulmányi eredmények mellett a támogatott diák szerényebb anyagiak között élő családból származzon. Újabb partnerkapcsolat is kialakulóban van: a svédországi Ljungby város két Rotary Klubjának tagjai, akik a Sepsiszentgyörgyről elszármazott Kónya Tibor révén részt vettek a tizenöt éves évfordulón, meglátogatták a Rotary-házat és együttműködést ajánlottak fel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2016-06-01: Faluvilág - Bokor Gábor:

Pályázatra készülnek Nagyborosnyón

Készülnek a tervek Nagyborosnyó és a hozzá tartozó települések infrastruktúrájának felújítására, bővítésére. A tanács legutóbbi ülésén Szőcs Levente polgármester számolt be a folyamatban lévő tervekről. Elmondta: szükségesnek tartotta a tájékoztatást, mert korábban Kanyó Antal polgármesterjelölt azt nyilatkozta, hogy Nagyborosnyón nincsenek tervek, nem készülnek pályázatokkal. A  köz­ségvezető a tervező cég képviselőjét is meghívta a gyűlésre. A beszámoló után Kanyó kijelentette (és több tanácstag egyetértett vele): a polgármester nem tájékoztatta a testületet a tervekről, így nem tudtak róluk.
2016-06-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hongkong az első (Versenyképesség)

Az Egyesült Államok a harmadik helyre csúszott, átengedve eddigi első helyét Hongkongnak a svájci IMD (International Institute for Management Development) 2016-ra vonatkozó, 61 országot rangsoroló versenyképességi listáján. A második helyen Svájc áll. Magyarország a 46., Románia a 49., előbbi két hellyel előbbre, utóbbi két hellyel hátrább került a tavalyi rangsorhoz képest.