Pályázatra készülnek Nagyborosnyón

2016. június 1., szerda, Faluvilág

Készülnek a tervek Nagyborosnyó és a hozzá tartozó települések infrastruktúrájának felújítására, bővítésére. A tanács legutóbbi ülésén Szőcs Levente polgármester számolt be a folyamatban lévő tervekről. Elmondta: szükségesnek tartotta a tájékoztatást, mert korábban Kanyó Antal polgármesterjelölt azt nyilatkozta, hogy Nagyborosnyón nincsenek tervek, nem készülnek pályázatokkal. A  köz­ségvezető a tervező cég képviselőjét is meghívta a gyűlésre. A beszámoló után Kanyó kijelentette (és több tanácstag egyetértett vele): a polgármester nem tájékoztatta a testületet a tervekről, így nem tudtak róluk.

  • Terveznek a községházán
    Terveznek a községházán

 Három pályázathoz készülnek a szükséges dokumentumok – számolt be a szakember. Nagyborosnyón és Cófalván az ivóvízhálózat kiépítésére pályáznak vissza nem térítendő támogatást. A vizet a Nagybászkából, a kovásznai vízhálózaton keresztül biztosítják. A későbbiekben lehetőség nyílik újabb pályázatra, és Lécfalvát is csatlakoztathatják a rendszerre. Készül a két település szennyvízcsatornájának dokumentációja is, ugyanakkor pályáznak egyes helyi érdekeltségű utak feljavítására. Az ivóvízhálózat és csatornarendszer megépítésére 2,5 millió eurót akarnak lehívni, az útépítésre egymillió eurót. A finanszírozás önrész nélküli, a dokumentáció két héten belül elkészül, június első felében nyújtják be a három pályázatot – hangzott el.
Kertész Barna, a lécfalviak képviselője keserű szájízzel szólt hozzá a bemutatottakhoz. Lécfalva hozzájárul a község bevételeihez, de sorozatosan kimarad a fejlesztésekből. A megyei szeméttelepnek is a falu adott helyet. 330 személy tiltakozott aláírással a szeméttároló megépítése ellen, végül úgy győzték meg őket, hogy a megyei tanács közbenjárására leaszfaltozták a falu fő útvonalát. Ígéret volt ivóvízre, csatornázásra, további aszfaltozásra is, de ezek eddig nem valósultak meg – hangoztatta Kertész Barna. A pályázatokhoz nem kell önrésszel hozzájárulnia a községnek, de egyes fejezetek esetében – például dokumentációk elkészítése – előfinanszírozást kell biztosítaniuk, amit aztán visszakapnak a pályázat összegéből. A tanács döntése nyomán az előfinanszírozás biztosítására 190 ezer lejjel egészítették ki a község költségvetését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2016-06-01: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Falukapuban választások küszöbén

Mondhatnánk azt is, hogy a Falukapu nyitva áll. A lepergett évtizedekben ugyanis sokak számára volt nyitva: vállalkozóknak, cégeket telepítőknek, megüresedett házakat keresők, úgymond idegenek számára is. Ezek zöme nem élt vissza a helyiek bizalmával, adójukkal, támogatásukkal növelték az alvégi település gazdasági erejét. A jelenlegi községi önkormányzat részt vállalt a községfejlesztés egyre nehezebbé váló küzdelmeiben: kökösiek és kökösbácstelekiek közös véleménye, hogy lakható, szép, rendezett a községközpont.
2016-06-01: Pénz, piac, vállalkozás - Fekete Réka:

Cselekvően a közösségért (Tizenöt éves a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub)

A Rotary Klub olyan üzletemberek és különböző szakterületeken tevékenykedők csoportja, akik önként vállalják, hogy saját vagyonukból és cégeik által, valamint kapcsolataik révén jótékony célokat támogatnak, közösségük javára cselekszenek – hangsúlyozzák a sepsiszentgyörgyi klub tagjai. A civil szerveződés fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepi vacsorára meghívták a támogatókat, valamint a kézdivásárhelyi, székelyudvarhelyi és brassói   partnerklubokat, ismertették tevékenységüket és jövendőbeli céljaikat.