Hírsaláta

2016. június 27., hétfő, Belföld

ROMÁN ÚJSÁGÍRÓK A BREXITRŐL. Az Adevărul szombati számának kommentárja szerint Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból pozitív hozadékai is vannak. A cikk szerzője, Marius Marin Lulea úgy véli, az Európai Unió megerősödik Nagy-Britannia távozása után, egyszerűbb lesz a döntéshozatal, nem lesz már kerékkötője az Európai Egyesült Államok megalakulásának, amelyben felértékelődnek a kelet-közép-európai államok, köztük Románia. Ugyancsak az Adevărulban Gabriel Elefteriu azt fejtegeti: Európa azt aratja le, amit vetett. Az Angliában élő szerző szerint hiba az euroszkeptikusokban az EU-t megsemmisíteni akaró ellenséget látni. A kilépésre voksolók közül sokan inkább azt üzenték: nem ilyen uniót akartunk, és nem mindenáron. Nézete szerint az EU-nak intézményi reformra van szüksége, ha fenn akar maradni, és le kell tennie arról, hogy egy államok feletti szuperhatalommá váljon. Az Evenimentul Zilei-ben Silviu Sergiu azt állítja, hogy a Brexittel csak Oroszország nyer, amelynek még jobban „megnő majd az étvágya”. A brit ellenkezés nélkül Németország még inkább Moszkva felé fogja húzni az Európai Uniót, a kelet-európai országok legnagyobb rémületére, így a migrációs válságtól amúgy is meggyengült unió aligha kerülheti el a szétesést – állítja a szerző.

A LEGNAGYOBB ÉS LEGKISEBB NYUGDÍJ. Bruttó 28 825 lej a jelenlegi legnagyobb nyugdíj Romániában – közölte az Ager­pres hírügynökség kérésére az Országos Nyugdíjpénztár. Az intézmény tájékoztatása szerint a juttatást egy bukaresti férfi kapja, az nem derül ki a válaszukból, hogy mi volt az illető foglalkozása. A bruttó 28 825 lejből adózás után nettó 23 090 lej marad, ennyi kerül havonta a nyugdíjas számlájára. A pénztár közlése szerint jelenleg a legkisebb nyugdíj Romániában 400 lej. Ezt a minimális összeget a törvény valamennyi nyugdíjasnak szavatolja. (Maszol)
ELEKTROMOS ÉS HIBRID AUTÓK. A roncsautóprogramokat követően a Környezetvédelmi Alap elindítja az elektromos és hibrid autók töltési infrastruktúrájának kiépítését ösztönző országos programot is. Idéntől az állam támogatja az elektromos és hibrid autók vásárlását, ám a környezetkímélő járművek akkor tudnak igazán teret nyerni, ha párhuzamosan kiépítik a töltési infrastruktúrát is – nyilatkozta Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke. Elmondta azt is, szeretnék, ha 2020-ig Romániában hatezer töltési ponttal rendelkező hálózat alakulna ki. A pályázati útmutató elérhető a környezetvédelmi minisztérium honlapján, a projekteket várhatón augusztus elejétől fogadják. (Erdély FM)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2016-06-27: Belföld - :

Sepsiszentgyörgyieket is díjaztak (Kisvárdai színházi fesztivál)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nyugalom kapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által felajánlott legjobb előadásért járó fődíjat, valamint a város közönségdíját a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján. A kilencnapos kisvárdai teátrumi seregszemlén huszonöt előadást és egy gálaműsort láthatott a közönség.
2016-06-27: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Tehetséges emberek bemutatói (Múzeumok éjszakája Sepsiszentgyörgyön)

Sepsiszentgyörgyön szombat délutántól éjfélig három helyszínen tartották a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amelyen minden korcsoport meglelhette a maga tartalmas szórakozását, a szervezők egy napra összegyűjtötték a tehetséges helyi embereket. Csak néhány műsorszám a színes kínálatból: medvenézés a vadászati múzeumban, rockzenész újságírók, kórusok az elefánt előtt, origamihajtogatás, tündéri mesék.