Múzeumok éjszakája SepsiszentgyörgyönTehetséges emberek bemutatói

2016. június 27., hétfő, Közélet

Sepsiszentgyörgyön szombat délutántól éjfélig három helyszínen tartották a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amelyen minden korcsoport meglelhette a maga tartalmas szórakozását, a szervezők egy napra összegyűjtötték a tehetséges helyi embereket. Csak néhány műsorszám a színes kínálatból: medvenézés a vadászati múzeumban, rockzenész újságírók, kórusok az elefánt előtt, origamihajtogatás, tündéri mesék.

  • Tárlatvezetés a Múzeumok Éjszakáján Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Albert Levente
    Tárlatvezetés a Múzeumok Éjszakáján Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Albert Levente

A program a Székely Nemzeti Múzeum kertjében indult, ahol Nagy Krisztina rendezvényszervező és Imre Szende kis rózsaszín mesekönyvét mutatták be a gyermekközönségnek. A könyv illusztrátora egy 14 éves kislány, szerzője Zsili, azaz Nagy Krisztina, akit annyira megragadott Erdély szépsége, hogy úgy érezte: ide kell telepednie Budapestről. A könyvben található hét mese közül kettőt olvastak fel a szerzők, Saci meséje, illetve Buba és Blöki története arra figyelmeztet, mindannyian mások vagyunk, vannak speciális szükségletű társaink is, akik jobban igénylik az odafigyelést.
Közben az Erdélyi Művészeti Központban Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész Ba­lázs Imre képei között kalauzolta a látogatókat. Elmondta, hogy a művész erdélyiségét sohasem tagadta meg, „békaperspektívából” festette meg az alföldi tájat, gyakran festett erdélyi témájú képeket Magyarországra költözése után is. A földszinten szorgalmasan hajtogatott különböző formákat a Péter Eszter sepsiszentgyörgyi textilművész vezette csoport, az előtérben új ruhakölteményeket és installációkat lehetett megtekinteni.
A Bene-házban berendezett vadászati múzeumban a sepsiszentgyörgyi pedagógusokból álló Canticorum Női Kar adta elő többek között az egyiptomi kivonulásról szóló Go Down Moses gospelt és a West Side Story musicalből egy részletet. A másik kórus, a Harmónia Kamarakórus, amelynek jelszava A zene minden, nagyrészt könnyűzenei feldolgozásokat adott elő Szabó Jocó karvezető irányításával.
A Múzeumkertben késő este még fellépett a sepsiszentgyörgyi újságírókból álló rockegyüttes, a Press­Tones, népszerű magyar és külföldi slágereket játszva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2016-06-27: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁN ÚJSÁGÍRÓK A BREXITRŐL. Az Adevărul szombati számának kommentárja szerint Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból pozitív hozadékai is vannak. A cikk szerzője, Marius Marin Lulea úgy véli, az Európai Unió megerősödik Nagy-Britannia távozása után, egyszerűbb lesz a döntéshozatal, nem lesz már kerékkötője az Európai Egyesült Államok megalakulásának, amelyben felértékelődnek a kelet-közép-európai államok, köztük Románia. Ugyancsak az Adevărulban Gabriel Elefteriu azt fejtegeti: Európa azt aratja le, amit vetett. Az Angliában élő szerző szerint hiba az euroszkeptikusokban az EU-t megsemmisíteni akaró ellenséget látni. A kilépésre voksolók közül sokan inkább azt üzenték: nem ilyen uniót akartunk, és nem mindenáron. Nézete szerint az EU-nak intézményi reformra van szüksége, ha fenn akar maradni, és le kell tennie arról, hogy egy államok feletti szuperhatalommá váljon. Az Evenimentul Zilei-ben Silviu Sergiu azt állítja, hogy a Brexittel csak Oroszország nyer, amelynek még jobban „megnő majd az étvágya”. A brit ellenkezés nélkül Németország még inkább Moszkva felé fogja húzni az Európai Uniót, a kelet-európai országok legnagyobb rémületére, így a migrációs válságtól amúgy is meggyengült unió aligha kerülheti el a szétesést – állítja a szerző.
2016-06-27: Közélet - Iochom István:

Cserkészavatás és főzőverseny (Gelencei falunapok)

Szombaton és vasárnap tizenhetedik alkalommal tartottak falunapokat Gelencén. Az ünneplők egészségügyi ellátásáról a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület munkatársai gondoskodtak. A faluünnepre Nagybánhegyes testvértelepülés héttagú küldöttsége Farkas Sándor polgármester vezetésével érkezett.