Szarvasmarha-kiállítás BölönbenVan, mivel büszkélkedni

2008. május 13., kedd, Gazdakör

A szemle állatai — sorban mutatkoztak be

A bölöni állattenyésztők idén is bebizonyították, hogy van, mivel büszkélkedniük. A községnapok keretében a helyi egyesület, a helyi tanács és a mezőgazdasági szaktanácsadók immár hatodik alkalommal szerveztek jószágkiállítást.

A helyi gazdák gyönyörű állatokat hoztak el a seregszemlére, valamennyiük megállná a helyét megyei vagy akár országos szintű kiállításon is. Akadt néző is bőven, a megye minden részéről eljöttek.

A kiállító gazdák is elsajátították az állatok előkészítésének módját, felszalagozva, kikefélve, fényes szőrrel büszkén sétáltatták kedvenceiket a ringben, izgatottan várva a csoportonkénti eredményhirdetést. Az állatok küllemét a szaktanácsadók, Ötvös Mózes megyei és Puskás Sándor helyi egyesületi elnök bírálta el három csoportban: növendékek és vemhes üszők, egyszer ellett és többször ellett tehenek. Láthatólag nehéz dolguk volt a bíráknak, csak hosszú mérlegelés után tudták meghozni döntéseiket.

A növendékek csoportjában első lett Biró Mihály, a második és harmadik helyet pedig a Bölönben megtelepedett francia Jean Soulie nyerte. Az egyszer ellett tehenek kategóriájában első lett Máthé János, második Gecse János, harmadik pedig Pál Zsigmond jószága. A legnépesebb a többször ellett tehenek csoportja volt, ide tizenkilenc jószágot neveztek be. Első lett Pál András Pirosa, második Gecse János Virgíniája, harmadik pedig Tana József Dalmája. A seregszemle leginkább várt pillanata a kiállítás szépének megválasztása volt, ezt a megtisztelő címet Biró Géza Jucija nyerte el. Juci tavaly is bizonyított, akkor is ő lett Miss Bölön.

Miss Bölön 2008 és gazdája — mintapéldány

A hatalmas tőgyű Juci már háromszor borjúzott, a jó nevű Sigmo tenyészbika leánya. A gyönyörű jószág tavaly közel 6000 liter tejjel hálálta meg a gazda gondoskodását. A prémiumok sem maradtak el, a csoportgyőztesek a helyi tanács ajándékcsomagjait, a Bocz Kft. által biztosított koncentrált takarmányzsákokat (közel 100 lej értékben), valamint a Banat Nova Puls, a Temesváron fejőgépeket gyártó részvénytársaság pótalkatrészekből és fertőtlenítőszerekből álló csomagjait kapták. A kiállítás szépének gazdája a tanács és az egyesület által biztosított 700 lejes prémiumot kapott. A közönség szórakoztatásáról a helyi fúvószenekar gondoskodott.

Jelenleg Bölönben működik a megye egyik legaktívabb egyesülete közel 150 taggal. A tejet már jó néhány éve közösen értékesítik a Danone feldolgozónál, mely a legmagasabb átvételi árat fizeti a minőségi áruért. Közben termelői csoportként a szaktanácsadók segítségével elkészített SAPARD-pályázatot is nyertek, amely révén öt éven át kapnak uniós támogatást a termelői csoport működtetésére. Az első évre járó 39 000 lej a napokban került az egyesület számlájára, ezt az összeget egy új tejátvevő központ megépítésére szeretnék fordítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-05-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, após, nagytata, testvér, sógor, apatárs, rokon, barát és jó ismerős, a kőröspataki
id. VÁNCSA JENŐ
életének 79., házasságának 50. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2008. május 13-án 15 órakor lesz a családi háztól a református temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
2506347
2008-05-13: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Még egyszer a biotermékekről (Biogazdálkodás)

Többször felmerülő gyakorlati kérdés: mit kell tenni a biogazdálkodás, a biotermékek elismertetéséhez? Továbbá: melyek a támogatási lehetőségek e téren? Ismételjük el a legfontosabbakat.