BiogazdálkodásMég egyszer a biotermékekről

2008. május 13., kedd, Gazdakör

Többször felmerülő gyakorlati kérdés: mit kell tenni a biogazdálkodás, a biotermékek elismertetéséhez? Továbbá: melyek a támogatási lehetőségek e téren? Ismételjük el a legfontosabbakat.

Már 0,25 hektáros zöldségesben (krumplival is), gyümölcsösben lehet biogazdálkodni. Az átállási időszak kaszáló, létező gyümölcsös, legelő esetében és parlagon hagyott területen két év, a szántóföldnél, kiskertekben három év, ami nőhet is, csökkenhet is, ha a talaj szennyezettsége, ellátottsága megköveteli. Fontos tudni, hogy az átállási időszakban is lehet különleges támogatást igényelni, ehhez azonban szerződést kell kötni egy biogazdaságot ellenőrző és elismerő szervezettel. Ez utóbbi költséget is jelent, nem hivatalos források szerint 700—800 euró hektáronként. Egyesületi tagoknak kedvezményeket lehet biztosítani, ugyanakkor támogatást lehet igényelni.

Jelenlegi információim szerint Romániában tizennégy ilyen szervezet működik, a legközelebbi Marosvásárhelyen.

Fontos hangsúlyoznunk: az úgynevezett biozöldpecsét — az elismerő szervezet láttamozása — nélkül egyetlen termék sem minősül biónak. Az ezzel való visszaélés akár 2000 lejjel is büntethető.

A témához tartozik, bár nem közvetlenül a biotermékek előállítását célozza, hogy a biodiverzitás fenntartása, valamint a környezetvédelem és a közösségfejlesztés érdekében az unió jelentős támogatásokat nyújt. Cél az élő környezet megvédése, vizes vagy mocsaras területek visszaállítása, legelők, kaszálók feljavítása, erdők visszatelepítése, a vadállomány környezetének megmentése. Természetesen, az összegeket pályázat útján lehet elnyerni, jobbára utófinanszírozott programokról van szó.

A biotermékek térnyerése, a környezettudatos mezőgazdasági termelés érvényesítése a civil szervezetek, terméktanácsok, szövetkezetek, szaktárca kötelezettsége, de a termelőkön is múlik, mennyire látják fontosnak és jövedelmezőnek a világon egyre elterjedtebb élelmiszer-termelési módot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2008-05-13: Gazdakör - Incze Péter:

Van, mivel büszkélkedni (Szarvasmarha-kiállítás Bölönben)

A szemle állatai — sorban mutatkoztak be
A bölöni állattenyésztők idén is bebizonyították, hogy van, mivel büszkélkedniük. A községnapok keretében a helyi egyesület, a helyi tanács és a mezőgazdasági szaktanácsadók immár hatodik alkalommal szerveztek jószágkiállítást.
2008-05-13: Gazdakör - Incze Péter:

Három tehén után (Támogatás)

A napokban jelent meg az állattenyésztők által már régen várt szakminiszteri rendelet, amely kiegészíti az állattenyésztésben a hazai költségvetésből fedezett támogatási rendszert. A korábbi ígérethez híven erre az évre is érvényes a három tehén (vagy hat hónapnál idősebb borjú) után járó támogatás.