Hírlugas

2008. május 13., kedd, Gazdakör
Orosz húsimporttiltás

Az Európai Bizottság bírálta Oroszországot, amiért hét EU-tagország több cégével szemben húsimporttilalmat léptetett életbe. Oroszország az importált húsban kimutatott antibiotikum mennyiségére hivatkozott, ami az EU szerint azonban az EU egészségbiztonsági szintjén belüli. Marc Franco, az EU oroszországi nagykövete rámutatott: a bizottság fenntartja azt a véleményét, hogy az EU-ból származó hús nem jelent veszélyt a fogyasztókra nézve, és hogy az orosz lépés aránytalan.

A Reuters jelentése szerint az elmúlt hetekben Oroszország hét EU-ország számos húsipari cégének a termékeit tette behozatali tilalomlistára, amire amerikai, kanadai, brazil és argentin vállalatok is felkerültek. A Dow Jones múlt heti jelentése szerint hat EU-ország cégei kerültek tilalomlistára: sertéshústermelő vállalatok Magyarországról, Franciaországból, Németországból és Dániából, baromfitermelők Belgiumból és feldolgozott hústermékgyártók Spanyolországból.

Nagy vita a bioüzemanyagok körül

A tagállamok nagyköveteinek nem sikerült a megcélzott május 7-i időpontra áttörést elérniük a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeiről folyó vitában. Olyan nagyok az eltérések a nemzeti álláspontok között, hogy belátható időn belül kevés esély van a megegyezésre. A megállapodás megnyitotta volna az utat egyszerre két jogszabálytervezet — a megújuló energiaforrások ösztönzését célzó és az üzemanyagok minőségéről szóló irányelvek — elfogadásának felgyorsítása előtt. Kézzelfogható eredmény hiányában a dosszié újra visszakerül a külön erre a célra létrehozott ad hoc munkacsoport tagjai elé, de egyelőre az érintettek is csak találgatni tudnak arról, hogy az elnökség mikor tesz újabb kísérletet a rendkívül ellentmondásos kérdés megoldására. Eközben a bioüzemanyagokra kitűzött 10 százalékos cél miatt egyre hevesebb támadások érik az EU-t.

Nincs döntés

Elhalasztotta a döntést az Európai Bizottság arról, engedélyezze-e két génmódosított kukoricaféleség termesztését az Európai Unióban. Az EU ,,kormánya" eredetileg általános álláspont kialakítására készült a témában, de végül úgy ítélte meg, hogy ehhez még további tudományos elemzésekre van szükség az uniós élelmiszer-biztonsági hivataltól. Ezzel a bizottság illeszkedett az EU-tagországok azon jelentős csoportjának véleményéhez, amely szintén a tudományos hatások ismeretének hiányosságaira hivatkozva egyelőre elveti a génjeikben módosított termékek (GMO) előállítását vagy forgalmazását. Másfelől viszont a testület enyhébb álláspontra helyezkedett a vizsgált két növény termesztésének kategorikus elutasítását sürgető Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztosnál, Ausztriát pedig felszólította, hogy oldja fel két — csak takarmányozási célra szánt — GMO-kukoricaféleség importjának tilalmát. A kártevőknek jobban ellenálló vagy bővebben termő génmódosított termékek sorsáról hosszú évek óta folyik a vita az unióban, és két jól elkülöníthető tábor alakult ki: az egyik országcsoport a technikai fejlődés és a jobb terméseredmények jegyében beengedné ezeket a fajtákat, míg a másik a tudományos hatásvizsgálatok elégtelenségére hivatkozva elutasítja azok forgalmazását, még inkább a termesztésüket. Hasonlóképpen megoszlik a közvélemény álláspontja is a felmérések szerint.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2073
szavazógép
2008-05-13: Gazdakör - Incze Péter:

Három tehén után (Támogatás)

A napokban jelent meg az állattenyésztők által már régen várt szakminiszteri rendelet, amely kiegészíti az állattenyésztésben a hazai költségvetésből fedezett támogatási rendszert. A korábbi ígérethez híven erre az évre is érvényes a három tehén (vagy hat hónapnál idősebb borjú) után járó támogatás.
2008-05-13: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

A Gyimes-völgyi csoda (Határhelyzetek)

A csíksomlyói búcsút követő napon csoda történt a Gyimes völgyében: Gyimesbükkön akkora közúti dugó keletkezett, hogy órákra leállt az országúti forgalom, hosszú kilométereken át hatalmas emberfolyam lepte el az utakat, utcákat, tereket. Nem valami közúti tragédia, nem baleset okozta mindezt.