TámogatásHárom tehén után

2008. május 13., kedd, Gazdakör

A napokban jelent meg az állattenyésztők által már régen várt szakminiszteri rendelet, amely kiegészíti az állattenyésztésben a hazai költségvetésből fedezett támogatási rendszert. A korábbi ígérethez híven erre az évre is érvényes a három tehén (vagy hat hónapnál idősebb borjú) után járó támogatás.

Ezt mind a fizikai személyek, mind a jogi személyiséggel rendelkező mezőgazdasági cégek kérhetik. Alapul a 2007-es január 31-i állatlétszámot veszik, amely állomány fülszámozott, és szerepelt az állatorvosok egységes nyilvántartásában. Az állatonként fizetendő támogatás nagysága egyelőre nem ismert, de a szakminiszter nyilatkozata szerint nem lesz nagyobb, mint tavaly (amikor az első szakaszban 240 lejt, majd a második szakaszban még 250 lejt fizettek). A támogatás igénylésénél a tenyésztőnek egy típuskérést kell kitöltenie, mellékelni kell a személyi igazolvány másolatát és egy saját felelősségre tett nyilatkozatot, miszerint az igénylőnek nincs tartozása. A rendelet kitér az új, a 2007. február 1. és a 2008. január 31. között létesített farmokra: ebben az esetben mellékelni kell az állatok eredetét igazoló okiratot is. A támogatás- igénylés utolsó határideje június 15.

A rendelet vonatkozik a juhok és kecskék tartásának támogatására is. Azon gazdaságok igényelhetik, ahol az állatlétszám legkevesebb ötven darab juh vagy huszonöt kecske. Felté­tel, hogy ezek mindegyike ez év március 31-ig az egyéves kort betöltötte, és nőnemű. Kötelező a fülszám, a gazdaságnak az állatorvosok egységes nyilvántartásában a 2008. március 31-i dátumon kell szerepelnie. Ugyanakkor a kérelmezőnek vállalnia kell, hogy június 16. és szeptember 14. között az állatok megtalálhatók lesznek a székhelyen. Mellékelni kell továbbá a személyi igazolvány másolatát, valamint a tartozás hiányát igazoló nyilatkozatot. A támogatási kéréseket május 1. és június 15. között a kifizetési ügynökségnél fogadják el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 90
szavazógép
2008-05-13: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Még egyszer a biotermékekről (Biogazdálkodás)

Többször felmerülő gyakorlati kérdés: mit kell tenni a biogazdálkodás, a biotermékek elismertetéséhez? Továbbá: melyek a támogatási lehetőségek e téren? Ismételjük el a legfontosabbakat.
2008-05-13: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Orosz húsimporttiltás
Az Európai Bizottság bírálta Oroszországot, amiért hét EU-tagország több cégével szemben húsimporttilalmat léptetett életbe. Oroszország az importált húsban kimutatott antibiotikum mennyiségére hivatkozott, ami az EU szerint azonban az EU egészségbiztonsági szintjén belüli. Marc Franco, az EU oroszországi nagykövete rámutatott: a bizottság fenntartja azt a véleményét, hogy az EU-ból származó hús nem jelent veszélyt a fogyasztókra nézve, és hogy az orosz lépés aránytalan.