Belföldi hírek

2007. június 30., szombat, Belföld
Példátlan összeg erdélyi utakra

,,Történelminek is nevezhető a mai sürgősségi kormányrendelet, hiszen az erdélyi utak felújítására akkora összeget, mint most, még sosem szavazott meg a román kormány. A mai kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy már az idén elkezdődhessen az erdélyi utak felújítása.

Az Európai Befektetési Bank és a román kormány által finanszírozott projektben számunkra létfontosságú utak kerülnek felújításra. Ilyen például a Maroshévíz és Kökös közötti, mintegy 155 kilométernyi szakasz, amely a munkálatok befejeztével Erdély egyik ütőerévé válik" — fejtette ki Tánczos Barna, a szállításügyi minisztérium államtitkára, miután a június 28-i sürgősségi kormányrendelettel jóváhagyták az Országos Útrehabilitációs Projekt VI. szakaszának finanszírozását. Az infrastrukturális fejlődés remélhetőleg új munkahelyeket teremt, új befektetőket vonz a térségbe, akiket eddig elriasztottak a mostoha útviszonyok. Az Országos Útrehabilitációs Projekt VI. szakasza mintegy 987 millió eurót emészt fel, amelyből az Európai Befektetési Bank 450 millió euróval, a román kormány pedig 537 millió euróval veszi ki részét. Már az idén elkezdik a megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozását, többek között terelőutakat terveznek, és megteremtik az útszélesítési és -konszolidálási munkálatok műszaki feltételeit. Az utak átadását a kormány 2011 végére tervezi. Többek között az Arad—Nagyvárad—Szatmár—Nagybánya—Dés—Máramaros-sziget, Marosvásárhely—Szászrégen—Maroshévíz, Nagyszeben—Medgyes—Segesvár útvonalakat újítják fel.

Eladó a törcsvári kastély

A világ egyik legnagyobb ingatlan-tranzakciójának remélik a Drakula-kastélyként elhíresült törcsvári vár eladását, amelyért a Brassó megyei tanács 60 000 eurót kínált, de a tulajdonjogát nemrég visszaszerzett, Amerikában élő Habsburg Dominic (a román Mária királynő egyik dédunokája) ennek többszörösét követeli. Az évente félmillió turistát vonzó látványosságra a művelődési minisztérium is elővételi jogot formál, miközben 60 000 euróért lassan egy Sepsiszentgyörgy belvárosában fekvő, közepes családi házat sem lehet megvenni.

Kienged a viszony?

Többévi kihagyás után először látogatott Moldávia fővárosába román kormányfő. Călin Popescu Tăriceanu integrációs tapasztalatait kívánja megosztani a Pruton túli kollégával, ugyanakkor az egyetlen kisinyovi konzulátus túlterheltségéről, azaz újabb két konzulátus megnyitásáról próbálja meggyőzni tárgyalófeleit.

Módosult a KRESZ

Könnyebben visszaszerezheti hajtási engedélyét az, akitől elvették: a kormány új határozata szerint csak annak kell újra vizsgáznia a közlekedési szabályokból, aki balesetet okozott szabálytalan vezetésével. Akinek pedig 60—90 napra vonták vissza a jogosítványát, az 30 nap után a vizsga megismétlésével visszaszerezheti azt. Sok helyütt emelik a megengedett sebességet, és kötelezővé válik a robogók és utánfutók biztosítása is. A ködlámpák indokolatlan használatát büntetni fogják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-06-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mi lenne, ha...

Ha Voiculescu ,,elvtárs" legutóbbi törvénykezdeményezését elfogadná a parlament, több százezer ember maradna román állampolgárság nélkül, vagy esetleg kapna más állampolgárságot az ország közepén, ami elég fura helyzet lenne az Európai Unióban — figyelmeztetett Antal Árpád András képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján, aki szerint a román nyelvtudást számon kérő jogszabály nem fog átmenni, noha az alig egyszázalékos népszerűséggel bíró Konzervatív Párt volt az, amely a szenátusban elakasztotta a kisebbségi törvényt (tőlük vette át a stafétát a DP).
2007-06-30: Belföld - x:

Hírsaláta

RÓMEÓ ÉS JÚLIA BUKARESTI MÓDRA. A bulvársajtó érdeklődését már jó ideje felkeltette, hogy az államfő topmodell szépségű lánya, Elena Băsescu ugyanabba a baráti körbe tartozik, mint a szociáldemokrata párt egyik meghatározó egyéniségének, Viorel Hrebenciucnak a fia, sőt, komolyabb érzelmeket is táplálnak egymás iránt, miközben a májusi népszavazási kampány során az apák nemtelen támadásoktól sem riadtak vissza — többek között ,,izzadságszagú részeges", illetve ,,rózsaszín patkány" címeket osztogatva egymásnak. Shakespeare színművével ellentétben úgy tűnik, hogy a két család ezúttal nem áll a fiatalok boldogságának útjába, Hrebenciuc máris békülékenyebb hangnemet ütött meg.