Fájdalomcsillapítás halál ellen is

2008. május 15., csütörtök, Család

A műtétek előtti és utáni hatásos fájdalomcsillapító terápia jelentősen csökkentheti a betegek elhalálozási arányát. A fájdalomcsillapítók őse, a paracetamol százharminc évvel felfedezése után most boldog feltámadását ünnepli, és képes arra, hogy az operációk utáni akut fájdalmak kezelése során egyharmaddal csökkentse az ópiátok alkalmazását — közölték szaktekintélyek.

,,Rendkívül nehéz a műtétek alatt a fájdalomcsillapítás betegekre gyakorolt hatását objektíven mérni. Az orvosok ilyenkor a halálozást és a beavatkozás utáni komplikációkat is figyelembe veszik" — mondta Franco Carli, a montreali McGill Egyetem kutatója. Mindent egybevetve: évekkel ezelőttig tanulmányok tucatjai alig mutatták ki az opioidokkal végzett fájdalomcsillapítás hatását az elhalálozási arányra és a szövődmények számára. Ugyanez vonatkozik a nem szteroidalapú reumaellenes szerek intenzív használatára. ,,Ezek alkalmazásánál azonban több vese- és szív-, illetve keringési zavar adódott" — mondta a szakember.

Először az Egyesült Államokban 1987-ben különösen veszélyeztetett betegek körében végzett kutatás során mutatták ki, hogy mind a halandóság, mind a komplikációk aránya epidurális érzéstelenítésnél és a szájon át adott ópiátok esetében is csökkent. Egy másik kutatás kimutatta, hogy vastagbéldaganat miatt műtött páciensek 45 százaléka, akik epidurális érzéstelenítést kaptak, hat hónappal az operációt követően teljesen jól voltak.

Az elmúlt években — teljesen megalapozottan — erős fájdalmak ellen fokozottan alkalmaztak ópiumszármazékokat tabletták, tapaszok, pumpák formájában. De ebben az esetben is igaz, hogy minél kevesebbre van szükség, annál jobb. Ugyanis az ópiumszármazékok erős hatással vannak a pszichére is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2008-05-15: Család - x:

Élményt ajándékba

Mifelénk még kevesen ismerik az élményajándékot, pedig egy piackutató felmérése szerint sokan szívesen fogadnák, ha felejthetetlen élménnyel ajándékoznák meg őket. A felejthetetlen, de legalábbis különleges élményajándékok közé sorolhatók például az erotikus meglepetések, az extrém kalandok.
2008-05-15: Család - x:

Szex és önismeret

A helyes önismeret a lelki egyensúly fontos kelléke. Ám az önértékelés pontatlansága nemcsak a társadalmi érintkezésben, hanem a szexuális életben is komoly zavarok forrása lehet, sőt, szexuális abnormitásokhoz vezethet.