Gyorsított lépésben az Oltfejben

2008. május 15., csütörtök, Faluvilág

Repedeznek az oltszemi házak

Gyorsított iramban került a földbe Oltszem három mellékutcájában az ivóvíz fővezetéke. Látogatásunk alkalmával az útburkolatot sóderezték. A nyersanyagot és annak szállítását a községnek nyújtott segítségként az Utép2600 és a Trio helybeli cég ingyen biztosította — tudtuk meg az önkormányzatnál.

Az oltszemi cigánytelepre külön közös vízcsapot helyeznek, mert egyetlen kútból hordják a vizet, s félő, hogy befertőződik. Örömben üröm: az Oltszemen áthaladó nemzetközi úton annyira megnőtt a teherforgalom, hogy repedeznek az út szélén álló lakóházak. Hogy mit lehetne ez ellen tenni, abban nemhogy a bodoki önkormányzat, de még az útügyi szakemberek is tanácstalanok. A sebességkorlátozást, bár a rendőrség igen gyakran ellenőriz, nem tartják be a gépkocsivezetők, a fekvőrendőrt sem tartják a legjobbnak, mert többszörösen növeli az aszfaltra gyakorolt helyi nyomást. Hasonló a helyzet Málnáson, Mikóújfaluban és Sepsibükszádon, ahol szintén repedeznek a lakóházak falai. Megkezdődött ugyanis a DN-12-es országút javítása, részleges bővítése, ám ennek tervezetében nem szerepel a települések melletti ún. kikerülő szakaszok megépítése. Mi a teendő? — kérdezik a részben tanácstalan oltfejbeli önkormányzatok.

Gyors iramban készült el a vidékfejleszté­si integrált program előtanulmánya Bodokon, s a napokban iktatták is a gyulafehérvári központnál. A 2,5 millió eurós befektetés eredményeként fel lehet majd újítani és 5,7 kilométeren aszfaltozni a községközpont utcahálózatát. Járdák, patakmedrek rendezése szerepel a programban, a zaláni kultúrotthon felújítása-korszerűsítése, teljes településszépítés lesz a hozadéka. Elvégezték a szennyvízhálózat nyomásmérését, gyors ütemben épül az ülepítőállomás is. Ameddig aszfaltréteg kerül a főútra, a lakóházakat sürgősen rá kell köttetni a csatorna-fővezetékre. Szeretnék újraépíteni a vasúti bejárónál azt a bodoki bekötőutat, amelynek hídját megrongálta néhány évvel ezelőtt az árvíz. A híd előtanulmánya már elkészült. S mert egy újabb kormányrendelet lehetőséget kínál, előtanulmányt készítettek a helyi sportbázis teljes felújítására is.

A zaláni keresztútnál aszfaltozóegységet szándékszik telepíteni az Utép2006 cég. Erre a célra a területet megvásárolták, látogatásunk idején megkezdték a villanyvezetéket tartó betonoszlopok állítását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2008-05-15: Család - x:

Szex és önismeret

A helyes önismeret a lelki egyensúly fontos kelléke. Ám az önértékelés pontatlansága nemcsak a társadalmi érintkezésben, hanem a szexuális életben is komoly zavarok forrása lehet, sőt, szexuális abnormitásokhoz vezethet.
2008-05-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Az érvényesülés útja és ösvénye

Ugron Ernő: A pályázati kiírásokat következetesen követni és tanulmányozni kell
Az út ma mindenképpen a pályázatok megcélzását jelenti, az ösvény az önkormányzatok önerejét, s tegyük hozzá, a közmunkát, a székely kalákát, melyet közügyekben, sajnos, egyre kevésbé látni.