Az érvényesülés útja és ösvénye

2008. május 15., csütörtök, Faluvilág

Ugron Ernő: A pályázati kiírásokat következetesen követni és tanulmányozni kell

Az út ma mindenképpen a pályázatok megcélzását jelenti, az ösvény az önkormányzatok önerejét, s tegyük hozzá, a közmunkát, a székely kalákát, melyet közügyekben, sajnos, egyre kevésbé látni.

Az is igaz, hogy a cégekkel pénzért elvégeztethető munka egyképpen leszoktatja a faluközösséget a kalákáról, néha meg is fogalmazzák: ,,végeztesse el a polgármester a munkát a szocisokkal, mert a segélyt is a mi adónkból kapják!"

Az uzoni európai információs irodában erről beszélgettünk, Ugron Ernő programfelelőst arról kérdeztük, hogy áll az alsó-háromszéki nagyközség a megnyert, folyamatban lévő és betervezett pályázatok dolgában.

— A tavaly megjelent uniós pályázatokból számunkra a zöldövezetek megteremtése-kialakítása volt a nyerő. Jelentős beruházás, mert ötmilliárd régi lej az értéke. Ebből készül a községközpont szabadidőparkja, melynek építését már megkezdték, idén októberre be kell fejezni. Az uzoni községi napokat a hét végén már ott tartják.

Azt is megtudtuk az önkormányzatnál, hogy idén kimaradt egy-két fontos munkálat. A parkot ugyanis a Feketeügy holt ága ölelné körül, ennek vize veszi majd körül a nagy szabadtéri színpadot is. A holt ág vizét állandó jelleggel kellene frissíteni, nos, ezt lehet csak később megvalósítani ugyancsak pályázati úton vagy önerőből. A dokumentáció tizenegymilliárd lejes értékének ugyanis csak közel felét hagyták jóvá.

— Nem részletezem a kormányprogram révén kapott pénzből végzett munálatokat, hiszen ezek már folynak. Felújul az ivóvízvezeték Uzonban, szerelik a szennyvízhálózatot — folytatta Ugron. — A Totalprojekt és a csíkszeredai Aquaprofit cégekkel elkészíttettük az előtanulmányokat Bikfalva, Sepsiszentiván és Lisznyó vízvezetési és kanalizálási pályázatára. Erre szeretnénk alapokat szerezni uniós pénzekből (2,5 millió euró az értéke) a vidékfejlesztési 3.22-es program előírásai szerint. De mert összesített-integrált programról van szó, amikor már tudjuk a fő munkálatok értékét, ebbe iktatnók az uzoni és a bikfalvi kultúrotthon, valamint a műemlék Pünkösti-kúria teljes felújítását.

A Regionális Operációs Program keretében is nyílnának további lehetőségek a községfejlesztésre, melynek fontos része a turizmus, a műemlékek feljavítása, de ebbe valamelyes beleszólása a megyevezetésnek is lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2008-05-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Gyorsított lépésben az Oltfejben

Repedeznek az oltszemi házak
Gyorsított iramban került a földbe Oltszem három mellékutcájában az ivóvíz fővezetéke. Látogatásunk alkalmával az útburkolatot sóderezték. A nyersanyagot és annak szállítását a községnek nyújtott segítségként az Utép2600 és a Trio helybeli cég ingyen biztosította — tudtuk meg az önkormányzatnál.
2008-05-15: Közélet - Ferencz Csaba:

A gazdák egyharmada kapta meg (Területalapú támogatás)

Eddig Háromszéken több mint négy és fél ezer gazdának összesen ötmillió lej értékben hagyták jóvá a tavaly igényelt területalapú támogatást. Ugyanakkor ma jár le az idei támogatások igénylésének határideje.