Miért kukáznak a barnamedvék?

2008. május 16., péntek, Magazin

Nemcsak mifelénk okoznak gondot a kukázó medvék, úgy hírlik, már Amerikában is. Az amerikai barnamedvék újabban nem csupán a kempingezők készleteit dézsmálják meg, hanem rákaptak a városi kukázásra is, a bevásárlóközpontok és házak környékén keresve a napi betevőt ― a Wildlife Conservation Society elnevezésű amerikai természetvédő szervezet kutatói az állatok új táplálkozási szokásainak miértjeit próbálták megfejteni.

A vizsgálat során a kutatók 116 felnőtt medve, valamint kilenc nőstény és utódaik viselkedését követték nyomon, s genetikai vizsgálatokat is végeztek a rokoni szálak megállapítására. Az állatokat aszerint kategorizálták, hogy rákaptak-e az ,,emberi" táplálkozásra, avagy a hagyományos ,,medveétrendet" preferálják ― olvasható a Live Science tudományos hírportálon. A zoológusok abból a feltételezésből indultak ki, hogy a bocsok anyjuktól lesik el a kukázás fortélyait, ám mint kiderült, az anyamedvék többsége vétlen. Az állatok vagy maguktól szoknak rá a hulladékra, vagy egy másik medvétől kapnak kedvet, s nem feltétlenül családtagtól lesik el, hogy hogyan tehetnek szert egy kis táplálékra. Kilenc medvéből öt rendszeresen kiruccan a vadonból a városba, noha anyjuk még nem kukázott. Az újfajta táplálkozási szokásokat a kutatók egyébként azzal magyarázzák, hogy ez az élelemforrás egész évben a medvék rendelkezésére áll: a kukák mindig ugyanott találhatók, s ami a fő, állandóan tele vannak. A vizsgálat szerint a kukázó medvéket meglehetősen nehéz visszaszoktatni a hagyományos táplálkozásra. A kutatók reményei szerint a felmérés révén csökkenthető a medvék és a városlakók közötti konfliktusok gyakorisága. A medveportyák nemcsak anyagi kárt okoznak: nem ritkák az emberi sérülések, az állatok visszatoloncolása természetes élőhelyükre költséges, s előfordul, hogy a találkozás a medvék halálával végződik.

Az Egyesült Államokban egyébként már megjelentek a medvebiztos bádogételes dobozok, amelyeket kirándulóknak kínálnak. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint e dobozoknak hála, lényegesen csökkentek a medvék és a kempingezők közötti konfliktusok gyakorisága.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2008-05-16: Magazin - Páljános Mária:

Lacrimosa-koncert

A német Lacrimosa együttes július 18-án Nagyszebenben, az Artmania Fesztiválon koncertezik.
2008-05-16: Riport - Iochom István:

A feketehalmi börtön

A bűnmegelőzési program keretében Kézdivásárhely rendőrsége május 8-án a roma közösség képviselői és a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ tizennyolc évet betöltött végzős tanulói bevonásával rendhagyó akciót szervezett.