Külföldi hírek

2008. május 16., péntek, Közélet
Bevándorlókat vettek őrizetbe

Az olasz rendőrség közel négyszáz embert, többségében törvénytelenül az országban tartózkodó külföldieket vett őrizetbe az utcai bűnözés és az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében indított egyhetes művelete során.

A hatóságok május 7. óta 383 személyt, köztük 268 külföldit — nagyrészt románokat és észak-afrikaiakat — vettek őrizetbe, ötvenhárom személyt azonnal kitoloncoltak az országból — közölte tegnap a rendőrség Rómában. A román hatóságok együttműködésével végrehajtott művelet olyan bűncselekmények elkövetőit vette célba, amelyek összefüggésben állnak az illegális bevándorlás általános problémájával. Az őrizetbe vettek legtöbbjét rablással, illegális határátlépéssel, prostitúcióval, illetve kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják. Az akciót vezető rendőrtiszt hangsúlyozta: ,,a razzia nem irányult egyetlen etnikai vagy más, körülhatárolható csoport ellen sem, csupán azon bűnözők ellen, akik növekvő aggodalmat keltenek a társadalomban". Az olasz közvélemény elsősorban a főként Romániából érkezett romáknak tulajdonítja a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket.

Újabb óriásbomba Budapesten

A tűzszerészek délután hatástalanították, majd elszállították a XI. kerületi Infopark egyik építkezésén tegnap talált, II. világháborús, egytonnás amerikai légibombát ― közölte Hajdú Gábor mérnök-ezredes, a tűzszerész zászlóalj parancsnoka. A bombatestet egy központi telepre szállították el, és ott robbantják fel. A bomba miatt korábban a helyszín két kilométeres körzetében mindenkit evakuáltak. Az infoparkbeli építkezések során már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy 500 kilogrammos légibombát kellett hatástalanítaniuk a tűzszerészeknek.

Túlélő kislányt találtak Kínában

Élve szabadítottak ki a romok alól 68 óra elteltével egy 11 éves kislányt a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Jinghsziü városában, a hétfői földrengés epicentrumában tegnap. * Több mint 19 500 halottja van a földrengésnek — közölték a kínai hatóságok. A mentőalakulatok vezetői szerint a halálos áldozatok száma akár 50 000 felett is lehet.

Edwards Obamát támogatja

A demokrata párti John Edwards volt elnökjelölt-aspiráns támogatásáról biztosította az elnökjelöltségért küzdő Barack Obamát, egyúttal figyelmeztetett, hogy az elhúzódó demokrata előválasztási kampány ronthatja a párt győzelmi esélyeit a novemberi elnökválasztáson. A Demokrata Párt egységét sürgette a republikánus jelölt legyőzése érdekében szerdán Edwards, aki 2004-ben a demokrata párti John Kerry alelnökjelöltje volt. Edwards mostani lépése komoly csapás Hillary Clinton kampányára, mivel az afroamerikai politikus oldalára állíthatja Edwards fehér bőrű támogatóit. Edwards korábban a szegények és a munkások bajnokaként kampányolt, s mióta visszalépett, Clinton és Obama vetélkedett ,,kegyeiért".

Tibet csak autonómiát akar

Tibet nem kíván elszakadni Kínától, nem törekszik függetlenségre, csak autonómiát akar ― erősítette meg tegnap Németországban a dalai láma. Tibet vallási vezetője délelőtt érkezett ötnapos látogatásra az országba. Az indiai száműzetésben élő, 72 éves, Nobel-békedíjas tibeti vezető utalt arra, hogy az autonómiához való jogot tartalmazza a kínai alkotmány is, miként előírja az etnikai kisebbségek jogainak védelmét is. Ezzel összefüggésben a dalai láma azzal vádolta a kínai hatóságokat, hogy nem tartják be az alaptörvényben foglaltakat. A vallási vezető reményét fejezte ki, hogy a kínai―tibeti konfliktust sikerül békés eszközökkel, tárgyalások útján megoldani. A tibeti néppel való nemzetközi szolidaritást rendkívül fontosnak nevezte, s az emberi jogok betartatása érdekében annak folytatására szólított fel.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2008-05-16: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Pert nyert az államfő
Helyt adott a legfelsőbb bíróság tegnap Traian Băsescu államfő fellebbezésének az Országos Diszkriminációellenes Tanács határozata ellen, amely korábban megrovásban részesítette az elnököt egy televíziós riporternőt illető, diszkriminatívnak minősített kijelentése miatt.
2008-05-16: Közélet - Ferencz Csaba:

Háromszéki csalogató (Turisztikai napok)

Megyestandok — készülődnek a Fehér megyei menyecskék
Szakmai konferenciával és kiállítással kezdődött tegnap a Háromszéki turisztikai napok rendezvénysorozata. A nyolcadik kiírás négynaposra bővült, a már jól ismert kolbászparádé mellett kilenc témakörben műhelymunkát, úgynevezett workshopot szerveznek, vasárnap az Óriáspince-tetőn a népi mesterségeké a szó.