Bod Péter-napok KézdivásárhelyenVikol Kálmán-domborművet avattak

2008. május 17., szombat, Közélet

A hagyományokhoz híven az idei, immár tizenhetedik alkalommal megszervezett Bod Péter-napok koszorúzással kezdődtek, a névadó szobrának talapzatára a kegyelet virágait az ötvenöt éves találkozójukra egybegyűlt vén diákok, a tanintézmény és a megyei tanács képviselői helyezték el.

A megnyitón fellépett a képző Gyöngyvirág tánccsoportja és énekkara. Ezt követően egykori zenetanárukra, Vikol Kálmánra (1911—1968) emlékeztek, az ötvenöt éves véndiák-találkozó néhány résztvevője — Fehér Kálmán, Fábián Erzsébet és lánya, Vikol Erzsébet — a nagy tudású és egyenes gerincű pedagógus személyiségét idézte fel, majd az iskola zenetermében Vetró Bodoni András és Bajcsi Ildikó tanár, a tanítóképző igazgatója leleplezte a céhes város szobrásza által készített Vikol Kálmán-domborművet. Az avatóünnepségen közreműködött a népes Vikol zenészcsalád apraja-nagyja, hangszeres zenével és énekszóval tették ünnepélyesebbé az eseményt. Ez a tanítóképző harmadik domborműve, két évvel ezelőtt Nagy Béla, tavaly pedig Fülöp Kálmán tanár emlékére avattak plakettet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2008-05-17: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Több pénz kell az utakra
Az infrastruktúra fejlesztése a kormány számára elsődleges fontosságú 2009-ben, mivel ennek hiányában a gazdasági fejlődés is stagnálhat — jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu tegnap Nagyszebenben. A kormányfő szerint újra kell gondolni a költségvetést, hogy nagyobb pénzösszegeket utaljanak ki erre a célra, melyre Románia négymillió eurót kapott az Európai Uniótól, de az államkincstárból ennél nagyobb összegeket kell rászánni a közutak mellett a vasúti és a folyami-tengeri közlekedés gondjainak megoldására. A kormány foglalkozik a Brassót Nagyváraddal összekötő autópálya és a IV. páneurópai folyosó megépítésével, melynek a Nagyszebent elkerülő terelőút is része lesz.
2008-05-17: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékmű erdővidéki bányászoknak

Az emberi emlékezet egyelőre 1950-ig rögzítette az erdővidéki mélyművelésű szénbányák áldozatainak, munkabalesetben, tragikus körülmények között elhunytaknak a névsorát.