Minőségi oktatással a beilleszkedésért

2008. május 17., szombat, Roma szombat

A minőségi oktatás és a vallásos nevelés lehet az őrkői cigány közösség társadalmi beilleszkedésének egyetlen útja — fogalmazták meg a Caritas segélyszolgálat által szervezett tanácskozáson.

A megbeszélésen jelen volt Baricz István, a szervezet sepsiszentgyörgyi vezetője, Bokor Attila, a tanfelügyelőség munkatársa, az őrkői Néri Szent Fülöp-iskola képviselői, az őrkői roma közösség három ,,felelőse", valamint gyakorló és nyugdíjas pedagógusok is hozzászóltak a témához.

Baricz István beszámolójából kiderült, hogy az elmúlt években fontos eredményeket értek el a cigányok oktatásában. A gyerekek többsége megtanult írni-olvasni, beindították a Második esély programot, amely a felzárkóztatást célozza, ugyanakkor kialakítottak egy jól működő rendszert a roma közösséggel való együttműködésben. A cigányok felelősöket választottak maguknak a kapcsolattartás végett, így jóval könnyebben lehet együtt dolgozni velük — mondta Baricz István. Hangsúlyozta: gondok továbbra is akadnak: az iskolalátogatás egyedüli motivációja gyakran csak az ingyenes ebéd, amelyet az Erste Alapítvány jóvoltából biztosítanak a gyerekeknek. Ennek ellenére a hangsúly egyre inkább az oktatásra, illetve a kiegészítő foglalkozásokra helyeződik. A Néri Szent Fülöp-iskola látogatottsága körülbelül 70—80 százalékos, és többen vesznek részt abban a programban, amely a felnőttek oktatását célozza, ősztől újabb osztályt indítanak. A délutáni foglalkozásoknak is helyet kell kapniuk a tanítási folyamatban, hiszen a körülmények miatt számos gyerek nem tud otthon tanulni.

Bokor Attila ismertette a felzárkóztatást célzó programokat, beszámolt az oktatási folyamat nehézségeiről. Mint mondta, az a céljuk, hogy az önkormányzatokkal partnerségben úgynevezett mediátorokat képezzenek ki, akik az iskola befejezése után a megyei vagy a helyi tanácsnál dolgoznának, és állandóan tartanák a kapcsolatot a közösséggel. A találkozón felmerült a vidéki roma közösség integrációjának kérdése is, egyik nyugdíjas pedagógus pedig felajánlotta, hogy Kőröspatakon ingyen tanítja majd írni-olvasni a rászorulókat.

Baricz István felolvasott egy részletet Márkus András leveléből, melyben a plébános az oktatás és a vallásos nevelés fontossága mellett hangsúlyozza: egyetlen pillanatra sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a cigány is ember, és vele együtt osztozunk az Istentől kapott jóban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1849
szavazógép
2008-05-17: Roma szombat - Kisgyörgy Zoltán:

Alleluja: Bölönpatak

A bölönpataki román anyanyelvű cigányság ünnepén meghívottként vettünk részt.
2008-05-17: Roma szombat - Mózes László:

A helyben járók

Tíz évvel ezelőtti történet, Barótról: az egyik ― éppen miniszteri tisztségétől megvált ― háromszéki képviselőnk panaszosokat hallgat az erdővidéki kisvárosban.